Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Det börjar bita för Busch Thor.

Ebba Busch Thor visar tänderna.Bild: Hussein El-Alawi
Alliansen kom till Malmö på måndagen. Alltså finns den.
I och med att Kristdemokraterna de senaste dagarna fått ny luft under vingarna blir också frågan om alliansens regeringsalternativ åter mer aktuell. Enligt flera opinionsmätningar når KD nu upp över fyraprocentsspärren.
De fyra allianspartiledarna besökte det spännande arbetsmarknadsnätverket Boost by FC Rosengård, ett nätverk som varje år – via jobb, studier och praktikplatser – slussar omkring 400 arbetslösa personer vidare till självförsörjning. Samtidigt passade alliansledarna på att presentera sin ”uppdaterade arbetslinje” med bland annat ett nytt förslag om obligatorisk språkförskola för nyanländas barn.
Inte bara Ebba Busch Thors gyllene skor får henne att glittra. Det högre opinionsstödet märks. Kristdemokraternas ledare tycks lysa, även om hon själv hävdar att hon visste att det skulle ta tid, många månader, att få KD-skutan att vända.
Hon har varit inställd på att tvingas ”nöta, nöta, nöta”. Och nött på har hon gjort. Hon har tjatat, till leda, om att de rödgröna ansvarar för ett ”välfärdssvek” – inte minst inom vården, omsorgen och polisen – något som KD försöker vända till ett välfärdslöfte. Busch Thor säger sig ha känt av en ”energiboost i hela rörelsen” sedan kommundagarna i mars.
Och ändå. Frågan kvarstår. Behövs Kristdemokraterna?
Svaret är inte självklart ens för den lyssnare som på måndagen hörde Busch Thor utfrågas i P1-morgon och göra riktigt bra ifrån sig.
Efter partiets publikfriande irrfärder in i ett tuffare tilltal i frågor om försvaret och invandringen är hon tillbaka i mjukare frågor, som traditionellt burit KD.
I radion kommer Busch Thor till sin rätt när hon får tala om varför småbarnsgrupper i förskolan behöver minska. När hon efterlyser tillgängliga barnmorskor i olika landsändar. När hon vill avskaffa landstingen – och vill se 16 500 fler medarbetare i vården över tre år. När hon får förklara varför invandringspolitiken visst kan vara ordnad och kontrollerad men inte så stram att små barn inte får återförenas med sina föräldrar.
I familjens mjuka frågor finns det nischer där KD kan fylla en funktion. Så länge partiet håller sig på armlängds avstånd från abortmotstånd, värdekonservativa excesser och moraliserande, vill säga.
Sedan kan Ebba Busch Thor visst få vara spetsig och sarkastisk. Som när hon kryddar sin kritik mot Miljöpartiets, med Busch Thors ord, ”radikalfeminism och genusflum” på dagis – med misstanken att pojkar som leker med brandbilar och flickor som leker med dockor i framtiden ska tvingas lära om. Den typen av elakheter lär bita i mångas öron.
Gå till toppen