Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Klimatdebatt med dåligt samtalsklimat.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) debattstil iBild: Vilhelm Stokstad/TT
Kanske berodde det på premiärnerver att det emellanåt blev en närmast plågsam upplevelse för tittaren när SVT:s Agenda (19/8) drog igång höstsäsongen med ett specialprogram om klimatfrågan.
Margot Wallström (S) nöjde sig inte med att bara vara debattör, hon ville helst ta över programledarrollen också; hon avbröt, log avfärdande, skakade på huvudet och suckade.
Gustav Fridolin (MP) hade uppenbara svårigheter att lägga band på sin inre seminarieherre – eller folkhögskolelärare – med utläggningar som förmodligen pågått ännu om han inte blivit avbruten.
Och det var inte enbart regeringssidan som syndade.
Det började i och för sig lugnt och städat. Men så småningom blev det allt för mycket munhuggande och försök att överrösta den andre. Plus att programledaren Kristina Hedberg själv har en ovana att klippa av den talande, just när denna ska sammanfatta sitt resonemang, med en egen sammanfattning. Det som säkert är tänkt som en hjälp åt tittarna bidrar istället till ökad förvirring.
"Jag tror att de som lyssnar på det här blir ganska trötta av att lyssna på att vi har en pingpongmatch mellan vad olika [partier] gör och inte gör", konstaterade Annie Lööf (C) lite uppgivet halvvägs igenom programmet.
Varpå pingpongandet strax tog fart igen.
För de inblandade politikerna som var angelägna att få ut sitt budskap, för tittarna som bänkat sig i förhoppning om att få reda på linjer och skiljelinjer i de olika riksdagspartiernas klimatpolitik, bör det ha varit en frustrerande afton.
Ibland vill det sig inte. Så är det bara. Men syftet med en politisk debatt bör vara att informera och intressera. Flera av de medverkande tycktes plågsamt medvetna om att dessa mål inte nåddes.
Sakfrågan då? Ja, att regeringen respektive oppositionen tycker den egna klimatpolitiken är bra och motståndarnas usel, så mycket framgick i alla fall med all önskvärd tydlighet.
Men att det är så anade nog de flesta redan ifrån början.
Gå till toppen