Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny våg av fräcka bank-id-bluffar

En ny våg av bank-id-bluffar sköljer över Skåne. Bedragarna lurar sina offer att de ska få återbäring, eller påstår sig vilja varna dem att de utsatts för brott. Förra veckan blev en kvinna nästan blåst på 800 000 kronor.

Bild: Isabell Höjman/TT
Så kallade bank-id-bluffar över telefon hur under en längre tid gäckat polisen. Det som är nytt i den senaste vågens anmälningar är att bedragarnas metoder blivit än mer sofistikerade, enligt Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
– Vi har flera fall där uppringaren påstår att de är från företag som Elgiganten och att man har rätt till återbäring, men att man först måste logga in på sin bank-id för att få pengarna.
– I andra fall hävdar uppringaren att de är från banken, och larmar offret för att de utsatts för brott, att någon köpt eller beställt en vara i dennes namn exempelvis.
Vid många av samtalen har bedragarna vidtagit metoder som ska få offren att känna tillit, exempelvis att man kopplat offret vidare till en kollega.
I andra fall så är det de facto det nämnda företagets riktiga telefonnummer som syns på offrets display, men att bluffarna kommit över det genom så kallad spoofing.
– Personerna som ringer dessa samtal är otroligt vältaliga och manipulerande och visar upp snudd på skådespelartalanger, säger Nils Norling.
– Ingen bank eller butik arbetar på det sättet. Säg nej tack, kolla upp det rätta numret och ring upp själv, säger Malmöpolisens Nils Norling.Bild: Johan Nilsson/TT
De senaste veckorna har det dagligen gjorts 10-15 likartade anmälningar om dagen i region syd. För tillfället finns 695 öppna utredningar i regionen.
Nils Norling råder gemene person att aldrig någonsin logga in via bank-id på uppmaning från någon som ringer dig.
– Ingen bank eller butik arbetar på det sättet. Säg nej tack, kolla upp det rätta numret och ring upp själv istället.
Bedragarna ger sig främst på äldre personer. Därför önskar Norling att man pratar med sina äldre anhöriga, och berättar om hur man undviker att bli ruinerad.
Förra veckan gick en äldre kvinna med på att logga in på sitt bank-id, och vips gjorde bedragaren överföringar på 800 000 kronor.
– I det fallet så anade banken lyckligtvis oråd och frös pengarna, säger Nils Norling.
Gå till toppen