Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Premiär för kinesiskt besök på Bruksskolan

För första gången tar Bruksskolans niondeklassare emot elever från Kinas huvudstad Peking. Under en vecka får de följa den svenska läroplanen.

För första gången har Bruksskolan i Höganäs tagit emot ett besök från Kina. Wang Lehan, Jing Wuan och Edmund Tunklev letade tillsammans smådjur i vattnet vid Kvickbadet.Bild: Anders Malmberg
Sida vid sida står elever från Bruksskolan i Höganäs och Skola 159 Beijing vid Kvickbadets strandkant eller en bit ut i havet med håvar. Det är lektion i naturvetenskap och eleverna ska samla in smådjur för att sedan ta reda på vad det är några.
Eftersom inte Peking ligger vid havet är det en annorlunda lektion för eleverna från Kina, som dock verka uppskatta Öresund och Höganäs.
– Här är kallt och vackert, säger Wang Lehan, som aldrig tidigare varit i Europa.
Under en vecka besöker 15 elever, två lärare och två politiker från Kina Bruksskolan. Det är första gången som högstadiet har internationellt utbyte med Kina.
– Jag älskar internationalisering. Det är så nyttigt att få se att det finns andra kulturer och traditioner. Och att få träffas, säger läraren Maria Nilsson.
Läraren Maria Nilsson på Bruksskolan är glad att niondeklassare får möjligheten att träffa de kinesiska eleverna.Bild: Anders Malmberg
Kullagymnasiet har haft ett långvarigt utbyte med Shanghai International Studies University, men även besökt Skola 159 Beijing. När de sistnämnda hade önskemål om att komma till Sverige, fick Maria Nilsson reda på det och föreslog att Bruksskolan kunde ta emot dem.
På måndagsmorgonen hade eleverna från Kina och Bruksskolan speeddejting, för att lära känna varandra.
– Det är spännande och intressant att få reda på skillnaderna, säger niondeklassaren Tindra Pavlicek.
Hennes skolkompis Edmund Tunklev var i påskas själv i Kina med sin familj. Han tycker att det går bra att prata engelska med de besökande eleverna.
– Det är roligt med ett besök från en plats så långt borta. De har en annan kultur och andra normer, säger han.
Läraren Carina Lundqvist går igenom fångsten med eleverna på Kvickbadets strand.Bild: Anders Malmberg
Under veckan får eleverna från Peking bland annat höra om svensk demokrati, mat, historia och kultur. De ska besöka Kullaberg, Dunkers kulturhus och Ikea. Sina svenska kompisar ska de lära origami, skriva kinesiska tecken och kung fu.
På Kvickbadet traskar eleverna runt med sina håvar, men fiskelyckan är ganska dålig, de samlas åter på stranden.
– Jag tror att eleverna har mer gemensamt än det finns skillnader. Och jag hoppas de ska upptäcka det denna veckan, säger Maria Nilsson.
Elever och lärare från Bruksskolan och Skola 159 Beijing på Kvickbadets strand för lektion i naturvetenskap.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen