Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Sanningen är sanningen. Även veckorna före valet.

Rudy Giuliani.Bild: Charles Krupa
Vem ska jag tro på? Den frågan är central för väljare i valtider och i år kan funderingarna vara särskilt angelägna. För de bör inte bara handla om vad politiker säger, utan också om vad andra säger om politiker.
Under veckorna som återstår till valet är risken särskilt stor för att utländska aktörer ska försöka påverka valutgången, varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Och smutskastning av enskilda politiker hör till de vanligaste sätten att försöka påverka valutgången.
"Det här har vi sett i många andra länder och metoden är ofta effektiv", säger MSB:s Mikael Tofvesson i en TT-intervju.
Med kort tid kvar till valdagen kan det vara svårt för den som blivit förtalad att hinna motbevisa uppgifterna och reda ut hur det egentligen ligger till. Att det rör sig om rena lögner spelar mindre roll: osäkerhet om vad som stämmer räcker för att påverka väljarna.
Förutom rena förtalskampanjer kan det handla om försök att påverka väljares uppfattning i enskilda frågor. Nidbilder av samhällsutvecklingen sprids och polariseringen förstärks mellan olika grupper. Målet behöver inte vara att få väljarna att rösta på ett visst vis, utan kan lika gärna vara att göra dem så uppgivna att de inte röstar alls.
"Man ska vara uppmärksam på vilken information man har i sociala medier", varnade Säpochefen Klas Friberg tidigare i sommar. Redan då fanns tecken på otillbörliga påverkansförsök.
Den populistiska vågen som drar genom västvärlden gör det förstås inte enklare för väljarna att veta vad de ska tro. Än framställs svenska bostadsområden som no go-zoner, än kallar den amerikanske presidenten Donald Trump fakta för fejk. Den senares juridiske rådgivare, Rudy Giuliani, menade nyligen att Trump inte bör vittna i den så kallade Rysslandsutredningen eftersom han då kan "luras till mened". Sanningen är inte sanningen, utan någons version av densamma, resonerade Giuliani. Som om ingenting i världen vore sant.
Lyckligtvis hörs inga motsvarande tongångar i den svenska toppolitiken. Och många väljare är av allt döma rustade med det allra viktigaste för att stå emot påverkansförsök: medvetenhet om att sådana förekommer. Enligt en undersökning från Ipsos i juni oroar sig 51 procent för att utländska stater ska påverka riksdagsvalet.
Vaksamheten mot desinformation är på sin plats med tanke på vad som hänt i andra länder. Inför det franska presidentvalet spreds falska dokument i syfte att missgynna Emmanuel Macron och fejknyheter om Angela Merkel flödade i sociala medier inför fjolårets val i Tyskland. I båda fallen fanns kopplingar till Ryssland och påverkanskampanjerna mot Sverige kommer huvudsakligen från samma håll. Men även högerextremister och islamister sägs vilja påverka valet.
Naturligtvis är det obehagligt med försök att angripa själva kärnan i demokratin. Men det finns inga skäl till oro för röstprocessen och valresultatet. Modellen med manuell röstning och decentraliserad rösträkning är transparent och till skillnad från digitala system är den inte möjlig att hacka.
Sedan finns förstås ändå detaljer som kan behöva justeras. Under valet ska observatörer från säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE bland annat studera valsedlarnas och skärmarnas placering. Där finns utrymme för förbättringar.
Men den som går och röstar den 9 september behöver inte tvivla på att rösterna räknas som de ska. Tvivlen kan förbehållas budskapen som sprids under de närmaste veckorna. Politikernas påståenden bör granskas noggrant och påståendena om politikerna ännu noggrannare. För sanningen är fortfarande sann i politiken – vad Rudy Giuliani än säger.
Gå till toppen