Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Valsabotage drabbar väljarna värst.

Först om tre veckor står valresultatet klart och det går ännu inte att dra några slutsatser om vad som kommer att avgöra det, eller till vems fördel. Vad som ändå verkar säkert är att det blir jämnt, och att varje procentenhet räknas.
Striden om rösterna är hård, och det ska den vara i valrörelsens slutspurt. Men hårdhet kräver också tydliga gränser för övertramp. Det har varit en god tradition i svenska valrörelser att respektera andra partiers rätt att föra fram sina valbudskap. Den traditionen ser nu ut att brytas.
I veckan som gick drog partiledardebatterna och partiledarutfrågningarna igång, och de kommer att byta av varandra ända fram till valdagen. Men valrörelsen utspelar sig inte bara i rikstäckande TV. Expressen konstaterade i en ledare förra veckan att merparten av arbetet i själva verket utspelar sig långt från rampljuset och tv-kamerorna. "Det är fotfolket som knackar dörr, sätter upp affischer, bygger valstugor på torgen och till sist delar ut valsedlar".
Det är en tanke att ha i minnet när vi nu ser olika former av valsabotage för att störa ut den som har motsatt politisk uppfattning. SSU i Malmö lade nyligen upp en film på Instagram där unga SSU-medlemmar tar ner flaggvimplar på Moderaternas valstuga i Limhamn, vars dörrar hade draperats med valaffischer från Socialdemokraterna. I Lomma har istället Socialdemokraternas valaffischer sprejats över med svarta kryss. I fredags brann Sverigedemokraternas tält i Göteborg. En förundersökning om grov skadegörelse är inledd.
Det här är inga enskilda företeelser. Över hela landet rapporteras om valaffischer som antingen vandaliserats eller helt sonika plockats bort och valarbetare som trakasseras i valstugor och på gator och torg. Ung vänster säger sig planera att störa Jimmie Åkessons (SD) valmöte i Göteborg.
Det här drabbar förstås partierna, inte minst det fotfolk som Expressen skriver om. Men det förstör också för väljarna.
Valrörelsen kan vara intensiv och stämningen uppjagad för dem som är mitt i den – politiker och journalister – men det ska inte underskattas hur viktiga dessa sista veckor är för väljarna. Det sägs att fler och fler bestämmer sig under den korta tid som är kvar, och dessa osäkra väljare behöver hjälp att fatta sina beslut. Debatter och utfrågningar är en viktig del i det, olika valkompasser är en annan. Men minst lika viktigt är att enskilda väljare kan ta del av politiska budskap ute på stan, få en broschyr eller gå in i en valstuga och diskutera politiska frågor med representanter för partierna.
När andra människor tar sig rätten att begränsa den möjligheten riskeras inte bara legitimiteten i valresultatet. Sabotagen skapar också en uppgivenhet hos dem som, inte sällan utan ersättning, arbetar med att sprida partiernas budskap. I förlängningen kan Sverige få fler oinformerade väljare i valbåsen i valet den 9 september. Eller så stannar fler helt enkelt hemma, som en följd av det olustiga debattklimatet. Det är djupt problematiskt, inte minst i ett val där varje väljare räknas.
Gå till toppen