Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vikenbo får pris för sitt Alla-kan-gympa-koncept

På måndagen fick Birgitta Green DHR-Höganäs tillgänglighetspris. I 14 år har hon hållit på med Alla kan gympa som spridit sig långt utanför Höganäs kommun.

Vikenbon Birgitta Green drog igång Alla kan gympa. Nu får hon DHR:s tillgänglighetspris av Bengt Silfverstrand, ordförande DHR.Bild: Maria Berkmo
Det är en stolt Birgitta Green som på måndagen fick ta emot DHR-Höganäs tillgänglighetspris. Förutom ett diplom får hon en gratifikation på 3 000 kronor.
För 13-14 år sen drog hon igång Alla-kan-gympa. Detta för att hennes egen dotter Matilda Green Falkenbäck, som föddes med Rett syndrom, skulle få en chans att träna.
Nu finns konceptet på ett 30-tal orter i hela landet och nyligen beslutade Svenska gymnastikförbundet att ta fram ett kursprogram.
– Det är superroligt och fantastiskt att få tillgänglighetspriset. Framför allt för gymnasterna, säger Birgitta Green.
De 3 000 kronorna kommer väl till pass. För även om det är en personlig gratifikation så tänker inte Birgitta Green använda dem själv.
– Nej, de pengarna går tillbaka till gymnastiken. Det kan bli lite redskap eller ett bidrag för att göra något roligt, säger Birgitta Green.
DHR Höganäs har delat ut sitt tillgänglighetspris sen 2015. Det har hittills gått till Bogrens, restaurang Bryggan, Höganäs hamnkrogen och Andreas Turesson Green golf vid Kvickbadet. Tanken är att premiera någon som har gjort insatser för att öka tillgängligheten i samhället.
– Målet är att dela ut priset varje år. Det är roligt att ge det till Birgitta Green. Hon har tagit initiativ och sett till att det finns gymnastik även för funktionsnedsatta barn och ungdomar, säger ordförande Bengt Silfverstrand.
Den formella motiveringen lyder: "För banbrytande insats att ge barn med funktionsnedsättningar möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar känna gemenskap och stärka självkänslan i lekfull och inspirerande gymnastik".
Gå till toppen