Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den heta sommaren färgade Fridolins tal

”Sommaren 2018 har blivit en ögonöppnare för oss alla. Det går inte att sitta i Västra hamnen och tro att man är opåverkad av det som händer på åkrarna. Klimatet är vår största solidaritetsfråga.”

Gustav Fridolin talade på Malmedalen.Bild: Peter Frennesson
Språkröret Gustav Fridolin tog inte oväntat avstamp i sommarens hetta och klimatfrågan när det var Miljöpartiets tur att hålla partital på Malmedalen på tisdagskvällen.
– Sommaren 2018 har visat oss konsekvenserna av en grad varmare på jorden. Vi vill inte vara med om att det blir ytterligare två eller tre grader varmare.
Läs också Miljöpartiet vill satsa 1,5 miljarder på att trygga barns uppväxtvillkor
Bänkraderna framför Malmedalsscenen på Herrgården fylldes på sakta men säkert. Partivännerna satt långt fram, partimotståndarna spred ut sig här och var. De flesta åhörarna verkade vara medborgare som sökte information, men så många förstagångsväljare syntes inte till.
Fridolin berättade att hans parti har 142 förslag för 50 miljarder kronor som rör miljön inför nästa mandatperiod. Han drog några exempel:
• Sista droppen fossilbränsle 2030.
• 100 procent förnybar energi.
• Kriminalisering av all nedskräpning.
• Sänkt skatt på bra miljöval och höjd på dåliga.
– Jag välkomnar de andra partierna in i detta miljöval 2018.
Även om talet hade fokus på klimatet handlade det också om vilka möjligheter det finns att skapa förändringar för sitt eget liv.
Fridolin tog sin morfar som exempel. Morfadern som tröttnade på jobbet som springschas i Göinge och flyttade till Malmö med målet att öppna en klädaffär. Ingen i släkten hade någonsin jobbat med kläder, men morfadern lyckades.
– Vi vill skapa en skola där barn från olika miljöer möts för att bryta segregationen, sa Gustav Fridolin.
Han fick applåder för partiets förslag att skärpa straffet för vuxna som lockar in unga i kriminalitet. Gillande nickar för förslaget att skapa en köfri barnpsykiatri och att ge dem som slitit i vård- och omsorgspersonal möjlighet att gå ner i tid i slutet av arbetslivet utan att förlora pension.
Utbildningsministern avslutade sitt tal med att uppmuntra alla att läsa, inte minst när det finns barn i närheten.
– Man behöver kunna cirka 70 000 ord för att förstå tidningstexter. Kan man det kan man också formulera sin egen åsikt.
Gå till toppen