Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Vuxna samtal i Malmö.

Gustav Fridolin samtalar i Malmedalen, före sitt tal på tisdagskvällen.Bild: Peter Frennesson
Namnet är genialt för en politisk festival. Malmedalen. En Almedal, fast mer tillgänglig.
Temat för tisdagen: integration och migration. Språkröret Gustav Fridolin tog tåget till Malmö C för vidare transport till Vänskapsparken i Rosengård, där Miljöpartiets kommunalråd Märta Stenevi mötte upp inför Fridolins tal.
Varken Fridolin eller Stenevi har mycket till övers för moderatledaren Ulf Kristerssons svartmålning av rikets tredje stad. M-ledaren sade nyligen att Malmö låter skattepengar i form av försörjningsstöd försvinna ner i ”svarta hål”.
”Det är ju dumheter”, säger Märta Stenevi. Hon förklarar att försörjningsstöden i Malmö minskar. Dessutom är Stenevi främmande för den människosyn som framskymtar när moderater vill ”straffa folk till arbete” – som om nyanlända kommer i arbete och hittar en bostad om samhället bara gör livet hårt nog för dem.
Gustav Fridolin talar om M:s ”orättvisa” politik – han ser Kristerssons ord om Malmö som ”ett sätt att skyla över att Moderaterna vill ge pengar till moderata kommuner”.
Stenevi räknar upp några gröna recept för ett mer sammanhållet samhälle. Att börja med skolan. Med mer resurser till de skolor som har sämst förutsättningar.
Att fortsätta bygga ihop staden. Med alla typer av bostäder i alla områden. Med nytt tänk för stadsmiljön.
Att komplettera områden, som framtidens Station Rosengård, med nya arbetstillfällen. Så att barnen här faktiskt ser människor gå till jobbet.
Det är riktigt att integrationen är en ödesfråga för Sverige. Inte heller M kan blunda för det.
Ulf Kristersson talar gärna om behovet av vuxna i rummet. Av vuxna samtal. Om han gör en paus i sin hårda kritik av Malmö – och bara lyssnar – bör han kunna höra kloka ord även från oväntade håll.
Gå till toppen