Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: ”Offra inte det som är värt att skyddas.”

Christian Orsing (M) har föreslagit att hela familjer ska straffas för barns brott.Bild: Sven-Erik Svensson
Ökad trygghet. Det är en gemensam nämnare för Helsingborgs lokala politiker i årets val. De talar om gängkriminaliteten, bilbränderna i bostadsområden som Drottninghög och om den känsla av otrygghet många kommuninvånare upplever på främst Söder.
Problemen finns där. I Helsingborg och i andra städer. De måste tacklas. Frågan är hur?
Partierna föreslår lagskärpningar och fler poliser. Men de ser också behovet av bättre skola, av nya vägar till jobb och utbildning och av att lyfta försummade bostadsområden. Under lång tid har det inte gjorts tillräckligt och utanförskapet har tillåtits växa. Det krävs politisk uthållighet och omsorg om skola, polis och social verksamhet. Det finns mer att använda i den politiska verktygslåda som ett demokratiskt rättssamhälle har till sitt förfogande.
Men så är det som om vissa politiker – även politiker från partier som kallar sig liberala och som hyllar rättsstatens principer – tappat både kompass och papperslapp. Och så sitter de där och kan inte komma på vad det stod på papperslappen, vad som var så viktigt. Istället försöker de skrika högre för att höras i bruset. De vill så gärna visa handlingskraft.
Ett exempel är när ett av Helsingborgs kommunalråd, Christian Orsing, nummer två på Moderaternas kommunlista, föreslår att det kommunala bostadsföretaget Helsingborgshem ska kunna vräka hela familjen om en minderårig gjort sig skyldig till bilbrand.
Och en annan Helsingborgspolitiker, Lars Hansson, ordförande i Helsingborgshems styrelse och nummer fyra på Centerpartiets lista, säger till Helsingborgs Dagblad att ”han personligen tycker att idén är värd att testa som ett sätt att öka tryggheten i bostadsområdena”. Med förbehållet att det kan stöta på juridiska hinder.
Kanske har Christian Orsing och Lars Hansson bara glömt att tänka sig för. Glömt den rättsprincip som säger att det enbart är den skyldige som ska straffas. Inte de eventuella småsyskon som förhoppningsvis inte ska bli bilbrännare. Föräldrar har visserligen ett juridiskt ansvar för sina minderåriga barn och kan exempelvis bli skadeståndsskyldiga. Men det är redan noga reglerat i lag. Liksom det i hyreslagen är reglerat på vilka grunder en hyresgäst som missköter sitt boende kan bli uppsagd.
Det var själva sakfrågan. Men det finns också en dimension här som handlar om omsorg om demokratin och allt det som innefattas i begreppet demokrati. Vilket är betydligt mer än röstmaximering vart fjärde år.
Gängkriminalitet är ett hot mot rättsstaten. Bilbränder förstör både egendom och trygghet. Men detta ska bekämpas utan att offra vare sig rättsprinciper eller mänsklig hänsyn. Offra inte det som är värt att skyddas.
Tillsammans med 2018 års utskick med valsedlar för Moderaterna i Helsingborg följer en broschyr. Där står en del förnuftigt. Till exempel att samhället ska reagera tidigare och tydligare när unga begår brott.
På sista sidan presenteras partiledaren Ulf Kristersson. Han konstaterar att Sverige står inför en rad stora problem:
”Problem som vi nu måste ta tag i, innan något går sönder som sedan inte kan lagas.”
Jag håller med, något kan verkligen gå sönder, något som inte kan lagas. Men jag är inte säker på att jag och Moderaterna menar samma sak.
Gå till toppen