Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Mat och hjälpmedel heta valfrågor för Klippans pensionärer

Under tisdagen var det de äldres tur att fråga ut kommunens politiker. Frågorna var många, som varför måste man handla på mathem.se? Hur tänkte man kring kyld mat? Vad hände med de enkla hjälpmedlen?

Politikerutfrågning i PRO:s lokaler på Torget. Nils-Olof Johansson (L), Johan Petersson (S), Karin Enqvist (V), Åsa Edvardsson (SD) och Hans-Bertil Sinclair i debattpanelen vid utfrågningen. Skymd sitter miljöpartisten Mattias Lexius.Bild: Annsofie Wieland
Stolar skrapar mot golvet när politikerna tar plats framför de bänkade Klippanborna i PRO:s lokal. Det är i princip fullsatt och besökarna är både här för att lyssna och ställa frågor.
– Ja, jag har redan lämnat in ett A4-papper med frågor, säger Gun-Inger Johansson.
– Jag vill gärna höra på vad de olika partierna har att säga. För mig är det viktigt med fler alternativ inom äldrevården, säger Mona Sköld.
Läs mer: Debatt i parken höjde valtemperaturen
– Tryggheten i samhället är det viktigaste för mig. Jag vill gärna se poliser på byn varje dag och att de pratar med ungdomarna, säger Eva Krüger.
Publiken får frågan om de redan bestämt sig för vad de ska rösta på. Några händer åker upp i luften men många gör det inte.
Paret Mona och Kjell Sköld samt Eva Krüger satt på första parkett när det var debatt med partierna från kommunfullmäktige hos PRO.Bild: Annsofie Wieland
Efter en kort presentation av panelens politiker slängde PRO:s ordförande Stig Ålund ut den första frågan:
– Maten måste vi ju snacka om, säger han.
Belsutet om att leverera kyld mat istället för varm skapade ramaskri när det kom. Och än har inte intresset för frågan svalnat för Stig Ålund får snabbt medhåll från publiken.
Läs mer: Många frågor och en del svar på möte om enkla hjälpmedel
Politikerna är dock ganska överens: Förändringen var tvungen att ske eftersom den varma maten som tidigare levererades inte höll måttet. Men man borde gått försiktigare fram och lyssnat mer på målgruppen.
PRO:s ordförande Stig Ålund höll i trådarna för utfrågningen.Bild: Annsofie Wieland
– Här kan man vara lite självkritisk. Ska man vara efterklok borde vi testat på en provgrupp först, säger Johan Petersson, ordförande för socialdemokraterna.
Vänsterpartiets Karin Enqvist vill att man ska satsa på att laga mat till brukare i hemmet istället. Sverigedemokraternas Åsa Edvardsson är helt emot förändringen och vill att det ska serveras varm mat men får mothugg av Liberalernas Nils-Olof Johansson.
– Ja, men ska man ha varm mat så måste den transporteras och det går inte, säger han.
Ämnet berör också förändringen kring inhandling och att man får hjälp från kommunen med att beställa mat från internet istället för i butik. S försvarade förändringen men erkände samtidigt att upplägget inte varit helt tydligt innan man fattade beslut. M påpekar att man kan välja en annan utförare än kommunen för att få fortsatt ledsagning när man går och handlar.
Många frågor med många svar. De styrande partierna fick stå till svars för många genomförda förändringar.Bild: Annsofie Wieland
Diskussionen går över till att handla om bristen på trygghetsboende i kommunen.
– Trygghetsboende är ett problem i Klippan. Det måste vi få till, säger Johan Petersson (S).
– Vi vill använda servicehuset och göra om det till trygghetsboende, säger Karin Enqvist (V).
– Vi vill också ha ett trygghetsboende men vill också att man ska kunna bo hemma med extra stöd om man hellre vill det, säger Åsa Edvardsson (SD).
Sedan blir det Kjell Skölds tur att ställa en fråga:
– När jag beställer hjälpmedel från internet, så kommer de till Ica – hur ska jag då hämta dem?
– Ja, det är ett beslut som är svårt att försvara. Det förvånar mig att man inte backade lite efter mötet på Senioren. Man borde sett till att det finns hjälpmedel att tillgå i byn först. Hanteringen av detta lämnar en del övrigt att önska, säger Johan Petersson (S).
Att det inte varit tydligt att förändringen skulle få de konsekvenserna som de fick, att man inte läst på ordentligt innan beslutet fattades eller att man inte fått all information är andra förklaringar från politikerna till att det blev som det blev.
– Då kanske man kan läsa på mer innan man fattar beslutet, svarar en av åskådarna från publiken.
Gå till toppen