Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöpartiet vill satsa 1,5 miljarder på att trygga barns uppväxtvillkor

Miljöpartiet har listat tio punkter för att stärka barns uppväxtvillkor. 1,5 miljarder vill partiet satsa årligen för att villkoren för de yngsta ska bli mer jämlika.

Gustav Fridolin på Malmedagarna.Bild: Peter Frennesson
Ska vi bygga Sverige helt måste det börja med barnen var språkröret Gustav Fridolin (MP) besked när han presenterade programmet på Malmedalen.
Tisdagen är Miljöpartiets dag på Herrgården och några timmar innan han kliver upp i talarstolen för kvällens partital, som har klimatet som fokus, handlade det främst om barnen.
De tio punkterna handlar om bland annat att skapa trygga områden för barnen. Under den rubriken ryms fler områdespoliser och skärpt straff för dem som rekryterar unga till kriminalitet.
– Men det är också viktigt att när barn och unga begår brott att insatserna kommer snabbt. Det gäller både dem som bestäms av socialtjänsten och av domstol. I dag kan det dröja länge mellan ett beslut om en placering på ett SIS-hem till att det verkligen sker, säger Gustav Fridolin.
Solen skiner över Vänskapsparken och Malmedalen. Det pågår diskussioner här och där och från scenen hörs politiker debattera.
– Det är väldigt viktigt med sådana här initiativ och att man tar dem på allvar. Jag kommer att hålla ett lika långt tal som jag gjorde i Almedalen, säger Gustav Fridolin.
Han säger också att kollektivtrafiken ska bli tryggare för att barn och unga ska våga röra sig i sin egen stad.
– Vi vill tillföra resurser så att det kan finnas till exempel trygghetsvärdar på bussarna, mer ljus vid hållplatserna och att det kan vara flexibla busstopp på natten.
Gustav Fridolin på Malmedagarna.Bild: Peter Frennesson
Stärka uppväxtvillkor är rubriken över fyra punkter som handlar både om mer stöd till familjer, högre underhållsstöd till ensamstående och mer pengar för att motverka hedersförtryck.
– Vi har sett hur hembesök av en sjuksköterska från barnavårdscentralen kan vara ett stort stöd för familjer. Vi vill, i ett första skede, att förstagångsföräldrar som nyligen kommit till Sverige ska få regelbundna besök. Det har provats med framgång i några kommuner. Nu vill vi att det ska ske över hela landet. Kommunerna ska få pengar för att genomföra det.
Miljöpartiet vill också höja underhållsstödet med 200 kronor per barn och månad för att motverka barnfattigdomen. Det innebär att en ensamstående förälder, som inte får något ekonomiskt stöd av den andre föräldern, får mellan 1 773 och 2 373 kronor per barn beroende på deras ålder.
Den tredje rubriken handlar om bildning.
– Vi hör hur många unga kriminella berättar om en misslyckad skolgång. Därför vill vi bland annat att förskolans läroplan ska kompletteras med krav på högläsning. Vi vill också satsa pengar på att den läsa-skriva-räkna-garantin som ska genomföras nästa läsår blir bra, säger utbildningsministern.
Gustav Fridolin satsar också 50 miljoner kronor för att stärka ämnet sex och samlevnad för att det också ska innehålla frågor och diskussioner om sexism, kränkningar, porr och machokultur.
Här finns inga pengar till mindre klasser och mindre grupper i förskolan som många menar är ett sätt att skapa trygghet och studiero?
– Nej det finns inte med här, det kommer när vi presenterar hela vårt valmanifest, säger Gustav Fridolin.
Gå till toppen