Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Öppet hus hos näringsidkare ska locka folk till landsbygden

På söndag den 26 augusti har gårdsbutiker, kaféer, hantverksbodar och museum runt Örkelljunga öppet för allmänheten.

Ingeborrarps friluftsmuseum och värdshus är en av 13 platser man kan besöka den 26 augusti.Bild: Annsofie Wieland
”Öppet på landet” hålls för andra året i rad. Bakom arrangemanget står föreningen Butiker på landet som består av lokala näringsidkare i Örkelljunga med omnejd.
– Vår ambition är att hela landet ska leva, även landsbygden, och därför vill vi visa hur duktiga folk är på att erbjuda boende, fika och hantverk, säger Håkan Zadig, ordförande i föreningen.
I år deltar 24 utställare på 13 platser – huvudsakligen i Örkelljunga kommun. Av utställarna finns både etablerade verksamheter som kaféer, gårdsbutiker, boenden och konstmuseum. Men även hantverkare som börjat i liten skala och vill visa upp sina alster för en bredare publik.
– Ingen hinner ju runt till 13 ställen men man får välja vad man vill åka till, säger Håkan Zadig och berättar att det blev en lyckad premiär förra året.
– Det var succé. Vissa hade tio besökare och andra hade 400 men alla var nöjda.
Det är tufft att få det att gå runt om man har verksamhet på landsbygden, säger Håkan Zadig.
– I Örkelljunga stänger affär efter affär och sen står det tomt. Men just att komma ut, känna på hantverket, kanske få det specialbeställt, det kan man inte köpa på nätet.
”Öppet på landet” pågår mellan klockan 11 och 17.
Gå till toppen