Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: En historiskt svag statsministerkandidat.

Kandidaterna.Bild: Erik Simander/TT
Socialdemokraterna vill gärna framställa sin ordförande Stefan Löfven som den ende trovärdige statsministerkandidaten inför valet. En inte alldeles enkel uppgift.
"Den som tänker rösta bort Stefan Löfven, vilket verkar vara topp-prio ... okej, sedan då? Den som tänker så måste också fundera på nästa steg", sade Löfven när han på tisdagskvällen frågades ut i SVT.
S har inte för avsikt att släppa ifrån sig regeringsmakten frivilligt, om nu någon trodde det. Även om allt pekar på ett historiskt uselt resultat för partiet, det sämsta på denna sidan andra världskriget.
Vad har då Löfven själv för plan när det gäller hur Sverige ska styras nästa mandatperiod – utöver att statsministern ska heta Löfven?
Om detta var S-ledaren fåordig och vag. Han vill gärna fortsätta samarbetet med Miljöpartiet men är också öppen för samarbete med andra partier, oklart vilka.
"Vi ska avvakta ett valresultat. Jag tänker inte tillbringa resten av valrörelsen med vem tar vem, utan väljarna måste få säga sitt", förklarade Löfven.
Alliansen har idag runt 40 procent av väljarstödet och är det "i särklass största sammanhållna regeringsalternativet", underströk Moderaternas ordförande Ulf Kristersson när han på onsdagen var sist ut i P1-morgons partiledarintervjuer. Kristersson avfärdade också spekulationerna om en moderat enpartiregering – såvida inte "himlen skulle falla ner".
Ingen av statsministerkandidaterna, vare sig Löfven eller Kristersson, har något avundsvärt utgångsläge. Inte nu när Sverigedemokraterna enligt opinionsmätningarna har en femtedel av väljarna bakom sig, vilket gör det närmast omöjligt för något av de traditionella blocken i svensk politik att bilda en majoritetsregering.
Om de rödgröna eller alliansen blir störst spelar dock inte någon avgörande roll för möjligheterna att bilda en alliansregering, menar Kristersson, till skillnad från många andra, däribland hans allianskollegor Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C).
I det läget ligger bollen hos SD.
I en tidigare intervju med nyhetsbyrån TT ifrågasätter Löfven om det i "det borgerliga lägret" verkligen finns ett stöd för att regera med SD:s aktiva eller passiva stöd. Själv tycks han inte vara lika nogräknad, utan är redo att regera vidare bara SD inte röstar emot honom. Det vore däremot enligt Löfvens logik inte något passivt stöd. Hur det nu går ihop.
S har inte bara historiskt låga opinionssiffror. Partiet har också en historiskt svag ordförande – Löfvens företrädare Håkan Juholt, som aldrig mötte väljarna i ett val, möjligen undantagen.
Löfven är ingen talare. Som debattör är han direkt svag, inte tillräckligt snabb i repliken.
Häromdagen blev det känt att Ekot tvingats ställa in en planerad duell nästa söndag (2/9) mellan de två statsministerkandidaterna.
"Trots upprepade påstötningar har Socialdemokraterna inte kunnat boka in en tid under valspurten för denna viktiga debatt", beklagade sig Ekots chef Olle Zachrison.
Löfvens förklaring är att han och Kristersson möts i tillräckligt många sammanhang ändå, två dueller och fyra partiledardebatter, och att det handlar om prioriteringar: "Jag vill också vara ute och möta så många väljare som möjligt."
Det är knappast hela sanningen. Socialdemokraterna är utan tvekan medvetna om sin partiledares tillkortakommanden som debattör. En duell i Ekot innebär stor exponering – och stora risker – en vecka före valet.
Det mesta talar för att den verbale Kristersson, som slipat sin debatteknik under decennier i politikens hetluft, hade gjort processen kort med Löfven.
Som Olof Palme (S) mot Centerpartiets Thorbjörn Fälldin i Scandinavium 1976.
Fast lärdomen av det mötet är att den som vinner debatten ändå kan förlora publiken. Den rappe retorikern Palme framstod som elak och överlägsen när han körde över den sävlige Fälldin. Sympatierna gick till den senare.
Men det är lätt att förstå om Socialdemokraterna inte vågar chansa på att historien ska upprepa sig.
Gå till toppen