Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Engagerad familjefar där plikten går före allt

Plikt och nyfikenhet är hans drivkrafter. Men njutning har också sin givna plats i publicisten och ämbetsmannen Mats Svegfors liv.

Publicisten och ämbetsmannen Mats Svegfors fyller 70 år.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Först som sist kan konstateras: Mats Svegfors är en högst engagerad familjefar. Han talar glädjefyllt om hustrun Rigmor och döttrarna. Och ingen utmärkelse är finare än när barnbarnen sjunger som de gjorde på parkutflykten häromdagen: ”mormor och morfar är bäst”.
Det är därför han nu pensionerar sig för andra gången. Första försöket gjordes vid 65, även då för att få mer tid för barnbarnen. Sedan gick det som det gick: han fick nya förfrågningar och nya erbjudanden, om allt från utredningsarbete till styrelseuppdrag. Är man som Mats Svegfors en man med både pliktkänsla och många intressen, då är det svårt att säga nej.
Men inför 70-årsdagen har han tagit ett nytt krafttag. Det senaste året har han lämnat ordförandeposterna i Katharinastiftelsen och tidningen Dagens Samhälle, och styrelseuppdragen vid Lunds universitet och i tankesmedjan Global Utmaning.
Tänka, forska och skriva däremot, det slutar han inte med. Det är och har varit själva stommen i Mats Svegfors yrkesliv ända sedan åren i Lund, då han studerade juridik och var ordförande i studentkåren. Hans intellektuella läggning är just en fråga om personlighet, tror han. Men visst hjälpte bakgrunden till. Han växte upp i ett medelklasshem i Småland, där hans far var chef för ett större företag. Hans mor var hemmafru.
– Jag tror faktiskt inte att hon hade gått mer än fyra år i skolan, men hon var en av de mest bildade personer jag har träffat och är fortfarande mitt stora föredöme, säger Mats Svegfors.
Samtalen med modern handlade om allt tänkbart och påverkade honom mycket. Även faderns självklara delaktighet i det offentliga livet på orten gjorde avtryck.
– Det har alltid varit självklart för mig att man har en roll i samhället.
Förutom journalistik är utredningar det han har mest erfarenhet av, från åren efter studierna och fram till i dag. Bland annat ledde han Ansvarskommittén 2003–2007, en av de senaste årens största offentliga utredningar som handlade om statlig verksamhet och länssammanslagningar.
Sjukvården och den svenska välfärdens framtid engagerar Mats Svegfors, och politikens oförmåga till omprövning och förnyelse bekymrar honom. I samhällsdebatten saknas rösterna från människor som, likt honom själv, är insatta i forskningen. Politiken lämnas för mycket på egen hand, menar han.
– Den riktigt kvalificerade kunskapen hamnar längre och längre ut i marginalen. Många fler forskare borde in i centrum av samhällsdebatten. Och det är en jätteutmaning eftersom forskningen blir mer och mer specialiserad, och det blir svårare och svårare för forskare att delta.
För medierna är det lättare att göra journalistik om enskilda fel i välfärdssystemet, än om övergripande systemfrågor. Mats Svegfors talar om ett medialt ”mästerskap i felfinnande”. I stället för att förklara att välfärden fungerar men står inför förändringar, så tecknas en nattsvart bild av offentlig verksamhet.
– Om alla ständigt berättar om hur fel saker är, då är det inte så konstigt om ett missnöjesparti får 20 procent, faktiskt.
Själv ser han ett fortsatt ansvar att bidra med sitt kunnande i samhällsdebatten. Men allt mer har Mats Svegfors också ägnat sig åt religionsanknutna frågor, vilket hänger ihop med hans livsåskådning. Den utmanar samvetet ibland, för han är också förtjust i ett gott liv.
– Jag lagar gärna mat och väljer gott vin till maten. Vilket jag brottas med ibland, detta att jag med min kristna tro ägnar så pass mycket tid åt njutning.
– Men det gör jag hemma tillsammans med min fru. Vi har varit gifta sedan 1973 – och väntar fortfarande på att vår första träta ska inträda. TT

Mats Svegfors

Aktuell: Fyller 70 år den 23 augusti 2018.
Gör: Publicist och ämbetsman. Tidigare vd för Sveriges Radio, chefredaktör för Svenska Dagbladet och landshövding i Västmanland. Har skrivit böcker, bland annat ”Dag Hammarskjöld: Den förste moderne svensken” (2005).
Utmärkelser i urval: H. M. Konungens medalj för framstående publicistiska insatser.
Familj: ”Hustru, två döttrar och fyra älskade barnbarn.”
På nattduksbordet: "Teologerna Patrik Hagmans och Joel Halldorfs bok om Luther, 'Inte allena', och Dick Harrisons biografi om Tage Erlander."
Gå till toppen