Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Förre ägaren fortsätter driva konkursad handelsträdgård

Det blir den tidigare ägaren som fortsätter att driva K.G Hanssons, den stora handelsträdgården i Billeberga som gick i konkurs i juni.

”Hade vi inte lyckats med affären nu hade anläggningen stått i träda i ett år” säger konkursförvaltaren Pär Broomé.
75 procent av företagets omsättning på 50 miljoner kronor består av tulpanförsäljning medan inköpen av lökar sker i euro. Stora valutaförändringar i kombination med stora investeringar som ännu inte burit frukt bidrog till att företaget hamnade på obestånd och på egen begäran försattes i konkurs.
– Det kom som en kalldusch, berättar tidigare ägaren Lars Arvidsson som drivit det Billebergabaserade företaget i tolv års tid.
I stället tog konkursförvaltaren över och fortsatte att driva verksamheten medan man letade en ny ägare.
– Vi har förhandlat med fyra intressenter, varav tre är i samma bransch, och haft mer djupgående förhandlingar med två av dem, berättar advokat Pär Broomé.
– Det är en fin moderniserad anläggning. Det är jättebra att den kan komma i gång på nytt, säger han.
På tisdagen skrevs papper med den nygamle ägaren.
– Hade vi inte lyckats med affären nu hade anläggningen stått i träda i ett år, men nu kan företaget leva vidare, säger Pär Broomé.
Konkursboet hade ett underskott på 16 miljoner kronor.
– Det kommer vi inte att täcka, men i alla fall större delen, säger Pär Broomé.
Han vill i nuläget inte kommentera vad det står på prislappen men säger att försäljningen skett på marknadsmässiga grunder.
– Den stora fordringsägaren banken kommer att gå skadeslös ur detta.
Förhandlingarna slutade med att den tidigare ägaren fortsätter att driva verksamheten under namnet K.G Hanssons i Billeberga AB.
– Nu känns det positivt. Konkurser är en hemsk resa men jag tycker att vi har varit tydliga och kommunicerat med våra kunder, säger Lars Arvidsson.
Företaget har i nuläget sex fasta anställda som kommer att jobba kvar i företaget. Dessutom har verksamheten haft upp till 70 säsongsanställda, men alla lär inte få fortsatt arbete
– Vi slimmar personalbemanningen, säger Lars Arvidsson.
Han räknar närmast med att kunna hämta hem rationaliseringsvinster från de investeringar som gjorts i anläggningen och fokusera på de mer lönsamma delarna.
– Vi kommer att ta bort vissa perioder av tulpanförsäljning. Vi har haft varma höstar, då är det svårt att få bra kvalitet på tulpanerna.
Den nygamle ägaren tar över 3 september.
Läs mer: Här är de största skånska konkurserna juni
Förre ägaren Lars Arvidsson är nöjd med att kunna fortsätta med driften efter att K.G Hanssons handelsträdgårdar försatts i konkurs i juni. (Arkivfoto)Bild: Britt-Mari Olsson
Tulpanförsäljningen svarar för 75 procent av omsättningen.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen