Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Ge väljarna svar om vapenlobbyn, Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Har försvarsindustrin ett biträde vid försvarsministerns sida? Frågan är tyvärr på sin plats efter DN:s granskning av pressekreteraren Marinette Nyh Radebo. Hon var en av landets mest erfarna vapenlobbyister när hon rekryterades till Peter Hultqvist (S) på regeringskansliet. Och nu framgår att hon bidragit till påverkansarbetet även under sin tid på försvarsdepartementet.
Dels har Nyh Radebo via familjen varit inblandad i försvarslobbyprojektet FPA Almedalen som bland annat sålt seminarier med Hultqvist som deltagare. Dels har hon föreläst för en lobbyorganisation för säkerhetsföretag om lämpliga mål och medel för att påverka politikerna.
Det är ganska vanligt med karriärkliv i olika riktningar mellan pr och politik. Sidbytarna tar med sig värdefulla kunskaper och kontakter från respektive gebit. Ibland ger växlingarna svårförsvarbart täta band mellan lobbyister och politiker, vilket lett till en lag om karenstid för ministrar och statssekreterare som går vidare till annat än statlig verksamhet. Pressekreterare omfattas inte av lagstiftningen. Men att det är olämpligt att jobba för båda sidor samtidigt är uppenbart. Och ju högre politisk nivå, desto mer problematiskt blir det.
"De frågor som hanteras i försvarsdepartementet utgör själva kärnan i rikets säkerhet och då borde det vara helt uteslutet med starka kopplingar till lobbyorganisationer under tiden som man jobbar på regeringskansliet", säger Tobias Billström (M) i en kommentar till DN. Nu kräver han svar från regeringen om hur det hela hanterats.
Det är på sin plats. Sverige står inför en stor upprustning av den militära förmågan. Då borde det inte finnas minsta misstanke om att något annat än säkerhetsläget har avgjort politikernas beslut. Som Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve påpekar måste det vara vattentäta skott mellan försvarsdepartementet och försvarsindustrin. Det är helt enkelt en fråga om politisk trovärdighet.
Lägg därtill att försvarspolitiken bygger på känsliga avvägningar inom Socialdemokraterna. Med hänvisning till oron i omvärlden har Hultqvist förtjänstfullt stått upp mot partiets mer pacifistiska falang i interndebatten. Till på köpet har han blivit en ovanligt synlig och folkkär försvarsminister. Just därför borde det skaka S när det nu ställs frågor kring om han i någon mån varit påverkad av partsintressen eller svågerpolitik.
Blir detta en faktor X som påverkar opinionen i slutspurten inför valet?
Klart är i alla fall att regeringen har ett och annat att förklara. Hultqvist vägrade ännu på onsdagen att svara på några frågor om sin medarbetare.
Fortsatt tystnad håller inte. Väljarna har rätt att få veta vad som varit känt på departementet, vilka sidouppdrag som godtagits och hur tankarna kring dessa gått. Inte för att det är troligt att Marinette Nyh Radebos kopplingar har gett korrupta inslag i försvarspolitiken, utan för att det i nuläget inte är uteslutet.
Gå till toppen