Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Har landat efter landsflykt, självförakt och missbruk

Livet har vänt för Landskronatjejen Susanne Wärn. Efter kraschen ned till den absoluta botten har hon hittat sitt nya jag.

” Innan tog jag piller och åt, nu tackar jag för målningen, när livets vindar blåser. Det är genuint och äkta” säger Susanne Wärn.Bild: Lill Eriksson
– Om jag skulle skriva en bok om mitt liv, skulle väl ingen tro mig, säger Susanne efter en lång intervju hemma i lägenheten på Pilåkern.
Vi sitter i ett propert och ljust inrett vardagsrum. I ateljén, i det som tidigare var köket, får staffli, målarsaker och skyddspapper på golvet ta plats. Det är här ljuset strålar in.
– Separationsångesten var kvävande, utan dess like, när min dotter flyttade för ett chefsjobb i Dubai i vintras. Jag skulle fylla 50. Jag bad om något livsbejakande.
Mataffären reade ut målarset och på Youtube flödade instruktionsfilmerna - efter det har det inte varit någon hejd på kreativiteten. Nu håller Susanne på att lämna in ett 15-tal av sina verk till en agent som vill ha med dem på utställningar i offentliga rum runtom i Skåne drygt ett år framåt.
– Det känns konstigt. Jag har aldrig trånat efter att andra ska gilla det jag gör. Jag är självlärd och målar för att det känns meningsfullt. Nu duger jag - jag har jobbat länge med det.
Till jul ska Susanne Wärn ha en utställning på galleri i Landskrona.Bild: LILL ERIKSSON
Efter utställningen på Puls arena ser även nya galleristen Peter Plato på Kungsgatan något i Susannes magiska ögon och planerar hennes vernissage till jul. För det är mest hennes talande ögon man ser på de olika kvinnorna och hjortarna som hon också målar.
– Det visste jag först inte själv, men när jag hade målat den beslöjade kvinnan såg jag att det var ju jag! Jag ser min egen själ, som i en spegel.
Hon var söt och duktig i skolan. Som 18-åring arbetade hon som hästskötare i England, tillbaka i Landskrona förälskade hon sig handlöst i en man från Tunisien. Hon gav upp allt, gifte sig, fick barn och flyttade med när han utvisades till Algeriet.
– Jag fogade och anpassade mig, på bekostnad av de egna värderingarna. Kameleonten förmänskligad, det var jag. Min mor har inte haft det så lätt med mig, hon var förtvivlad.
Hon fick så småningom hem Susanne och dottern till Landskrona, när äktenskapet havererade. Osäkerheten från tonåren, att känna sig värdelös och inte duga, späddes på. Susanne var partytjej, ytlig och kroppsfixerad. Hennes far var alkoholiserad. Nu var Susanne ensamstående med en dotter. Med smärtstillande piller och mat försökte hon döva sina sorger.
– Det var mitt skydd mot att bli utnyttjad, men jag har förlorat många år. Jag nådde botten 1999 och ville ta självmord, en överdos. Men så såg jag bilden av min dotter. Hon räddade mitt liv. Jag ringde lasarettet och lade in mig på avgiftning. Nu har hela mitt liv förändrats.
Idag arbetar Susanne som personlig assistent, vid sidan av målandet. Hon står familjen nära och har tillåtit sig bli kär för första gången på många år, med viktiga lärdomar i bagaget. Dotterns gamla flickrum har blivit "showroom", med väggarna fyllda av Susannes tavlor.
– Allt jag gör baseras på mina egna kriser. Lite kaffe och musik på morgonen, sen exploderar det. Det är som kolsyra, som bubblar upp inom mig och jag får "connection" med något jag inte kan förklara. Det känns som jag börjar andas nu, jag visste inte att jag inte hade gjort det innan. Jag har haft fel som pushat, jagat och försökt fixa. Det är tvärtom, när jag coolar ner mig och slappnar av, kommer idéer och dörrar öppnas. Jag har hittat rätt i livets labyrint.
Fakta

Susanne Wärn

Ålder: 50 år.

Bor: Pilåkern, född och uppvuxen i Landskrona.

Familj: Mor, syster och bror i Landskrona, dottern Mirjam, 30, i Dubai.

Gör: Konstnär och personlig assistent. Tidigare undersköterska i Landskrona och egenföretagare som medium.

Intresse: Måleri, läsning, spiritism, ska börja träna och rida igen.

Gå till toppen