Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Donald Trump sitter i klistret. Och?

President i trångmål. Igen.Bild: Tyler Evert
Om president Donald Trump varit en vanlig politiker hade han sannolikt själv insett att han sitter i klistret.
Michael Cohen, tidigare advokat och ”fixare” åt Trump, har enligt CNN erkänt att han på Trumps order brutit mot de amerikanska reglerna för kampanjfinanisering och betalat ut 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels. Även Playboy-tjejen Karen McDougal har fått pengar. Och detta ska Cohen, enligt en åklagare i New York, ha ordnat för att påverka utgången i presidentvalet 2016 – genom att förhindra att kvinnorna avslöjade intima förbindelser med Trump.
Nyheten kommer i princip samtidigt som det blivit känt att Paul Manafort, tidigare kampanjchef hos Trump, av en domstol fälls för åtta fall av tidigare skatte- och bankbedrägerier.
Skandalerna kan i förlängningen innebära problem för president Trump. Skriver kan. Det är inte alls säkert. Han tycks ha en fenomenal förmåga att slinka undan även befogade beskyllningar.
Trump verkar behärska konsten att ligga i fejd med snart sagt allt och alla. Skamlöst ljuger och fintar sig presidenten fram i tillvaron. Han muckar ständigt gräl, med demokrater i kongressen, med flera av USA:s tyngsta mediehus, för att inte tala om bråken med andra stats- och regeringschefer – inte sällan allierade ute i världen.
Hade det handlat om en vanlig politiker skulle omvärlden ha frågat sig hur mannen orkar. Hur kan han uppbåda energin att fajtas, fajtas, fajtas – politiskt, juridiskt, mänskligt? Borde han inte ge upp och avgå innan han tvingas bort – med eller utan den amerikanska konstitutionens riksrättsförfarande?
Men nu är ju Donald Trump ingen vanlig politiker.
Kanske är det just alla dessa strider, alla dessa lögner och påhopp, som ger honom energi. Som eldar Trumps anhängare och som får presidenten att verkligen gå igång.
Gå till toppen