Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matilda Molander: Hur vet man vem man ska rösta på?

Alla försöker höras, och mycket låter bra. Men inte allt blir verklighet efter valet.Bild: Adam Ihse/TT
Idag börjar förtidsröstningen och förra veckan fick jag ett Facebookmeddelande från en kille jag träffade på en gymnasieskola för ett par år sedan.
”Hej Matilda,
Kommer ihåg när jag gick på gymnasiet i kalmar och de va partidag i skolan! Jag var väldigt oinsatt i politik och har fortfarande svårt att förstå allt runtomkring! Förstår om du inte har tid, men läser dina inlägg ibland & du som är insatt, hur förstår man vad som är rätt val för just mig när jag röstar?”
Det är en mycket bra fråga, hur ska man gå till väga för att avgöra vad man ska rösta på? Något rätt eller fel svar på den frågan är svårt att ge, men så här tänker jag:
Valkompasserna som till exempel SVT och Expressen har kan ge en fingervisning om vilket håll man bör titta, men är långt ifrån vattentäta och resultatet kan skilja sig mycket åt beroende på vilken man gör.
Därför håller fortfarande det klassiska gamla rådet att läsa på. Titta på valfilmer, läsa valmanifest och sätta sig in i partiprogram.
Den som gör det kommer dock snart att upptäcka att alla partier har både bra och dåliga förslag, och dessutom många, så hur ska man då prioritera?
Alla partier har åsikter om det mesta. Men det som avgör vad som blir verklighet efter valet är inte vad som står i partiprogrammet, utan vad partiet väljer att prioritera i kompromisser. I sådana förhandlingar kommer partierna att kämpa hårdare för att få igenom förslag som de har pratat mycket om eller lovat väljarna att driva. Ett okänt förslag på femte raden på sidan 57 i partiprogrammet kommer antagligen fortsätta att bara vara ett okänt förslag. Fokusera därför på de partier som hörs mycket i diskussioner om det du tycker är viktigt.
Politik handlar dock inte bara om att ha bra svar på de frågor vi ställs inför nu, och det är här ideologin kommer in. Politiker väljs för en period om fyra år, och på den tiden kan mycket hända. I september 2014 var det ingen som visste att 10 000 personer i veckan skulle söka asyl i Sverige lite drygt ett år senare. Hur situationen hanterades avgjordes inte i någon folkomröstning, utan de politiker som valts året innan fick lösa den på det sätt som de tyckte var bäst. Av Miljöpartiets opinionssiffror att döma är deras väljare inte särskilt nöjda med hur det förtroendet förvaltades.
För politiker är just våra förtroendevalda representanter, vi ger dem vårt förtroende att representera oss när beslut ska tas. En viktig del i valet av vem man ska rösta på är alltså, förutom vad partiet står för i dagens stora frågor, hur dess framtidsvision ser ut och huruvida företrädarna går att lita på.
Så, prioritera det du tycker är viktigt, läs på och rösta på någon som du litar på och som har en ideologi i linje med din uppfattning om hur det bästa samhället skulle se ut. Så väljer jag.
Gå till toppen