Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nu får partierna affischera runt om i stan – men valstugorna blir kvar på Sundstorget

Kommunens strikta regler för affischering luckras upp under valrörelsens slutskede. Partierna har också enats om att låta valstugorna stå kvar på Sundstorget – dit folk nu börjat hitta.

Ovanlig syn i Helsingborg. Men nu ska det bli fler valaffischer. Bilden är från Vällingby i Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT
När Centern sökte tillstånd för att sätta upp valaffischer fick man avslag av polisen. Kommunens regler från 2017 är nämligen mycket restriktiva och medger bara att kommunens egna anslagstavlor och pelare används.
Läs också Ödslig premiär för valstugorna
– Jag tycker att det är väldigt beklagligt. Det ska synas att det är val i Helsingborg. Demokratin måste få ta plats, säger kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C), som under onsdagen tillsammans med sina kollegor i de andra partierna fick till en förändring.
– Nu blir det möjligt att affischera på ett antal platser. Bland annat på Gröningen och det talades också om Laröd och Rydebäck, säger han.
När upptäckte du att det var så svårt att få affischera?
– Vi visste att Helsingborg var strikt. När vi grottade ner oss i det förstod vi att det var ännu hårdare än vi trodde. Det ska kanske inte vara så fritt som i Stockholm, men vi måste sätta oss ner i god tid inför nästa val och titta på det här, säger Jonny Cato Hansson.
Kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C).Bild: Björn Lilja
Bristen på affischer har lett till att valrörelsen kanske har varit mindre påtaglig i Helsingborg – hittills. För inom några dagar ökar alltså möjligheterna att sätta upp affischer.
Till den lite osynliga valrörelsen har också valstugornas placering bidragit. De står inte längre på Stortorget, utan på det mer öde Sundstorget. I helgen uppmärksammade HD att de inte besöks av många väljare. Stugorna, som egentligen är containrar, upplevs helt enkelt som felplacerade.
Valstugor på Sundstorget utan väljare.Bild: Emil Langvad
– Efter diskussion kommer de att stå kvar, men vridas 180 grader ut mot torget. De flyttas alltså inte. Platsen har efterhand blivit mer känd och fler och fler människor kommer dit, säger Jonny Cato Hansson.
Gå till toppen