Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Personalen måste få mer tid för de äldre.”

Argumenten för privatiseringarna inom välfärdssektorn var bland annat en ökad mångfald och ökad valfrihet. Verkligheten har blivit en annan. De stora välfärdsbolagen dominerar och använder den vinst som uppstår till att köpa upp mindre, privata aktörer. Det skriver Jan Björklund, Anna Ingers och Jonas Esbjörnsson, S-företrädare i Helsingborg och Landskrona.

Vi socialdemokrater vill fortsätta satsa mer resurser på äldreomsorgen, skriver artikelförfattarna.Bild: ALINE LESSNER, Aline Lessner
Människor är idag friskare och lever längre än någonsin tidigare. Det innebär också att allt fler behöver omsorg och plats på ett äldreboende när det inte längre känns tryggt för dem att bo kvar hemma.
Vi socialdemokrater vill fortsätta satsa mer resurser på äldreomsorgen. Personalen måste få mer tid för de äldre. Det ska finnas tid att sitta ner och prata över en kopp kaffe eller ta en promenad.
Därför är det också viktigt att varenda krona som människor betalar i skatt går till att skapa en bättre välfärd, inte till obegränsade vinstuttag. Det handlar naturligtvis om moral. Inget välfärdsbolag ska kunna göra sig en förmögenhet på bekostnad av de äldres trygghet och livskvalitet. Men det handlar också om resurser. Pengarna behövs för att anställa fler och höja kvaliteten i äldreomsorgen.
De senaste veckorna har Helsingborgs Dagblad skildrat hur de stora vård- och omsorgskoncernerna Attendo och Vardaga kritiseras av boende i Landskrona och Helsingborg. Kritiken handlar om högt tempo för de anställda, brist på aktiviteter och att det snålas på maten. Försämringar som går ut över de äldre och anställda, samtidigt som de kritiserade välfärdsbolagen som omnämns gör vinster i hundramiljonersklassen. Så ska det inte vara.
I moderatledda Helsingborg dominerar Attendo och Vardaga den privata äldreomsorgen. Det var också de som vann den senaste upphandlingen och tog över driften när ytterligare fyra vårdboenden privatiserades. Trots högljudda protester och kritik från de äldre och anställda om försämringar har Vardaga fått förnyat förtroende från det moderatledda styret att driva två vårdboenden.
Privatiseringar som dessa är exempel på att välfärden för äldre satts på undantag och att riskkapitalbolag får dominera marknaden i sin jakt på vinster i välfärden.
Vi socialdemokrater i Helsingborg och Landskrona säger nej till vinstjakten i välfärden. År 2015 betalades det ut 4,7 miljarder kronor i övervinster, enligt regeringens välfärdsutredning. Detta motsvarar kostnaden för att anställa 10 000 undersköterskor.
Personalen är den viktigaste faktorn när det gäller kvaliteten i välfärden och skapar trygghet för de äldre. Personalen utgör också den största kostnaden inom äldreomsorgen. Därför är det i personalen och i deras löner och villkor som nerskärningar görs för att maximera vinsterna.
Socialstyrelsens undersökning, Kommunal eller enskild regi, spelar det någon roll? – en jämförelse av utförare av vård och omsorg om äldre, 2012, visar att i privat driven äldreomsorg är bemanningen 10 procent lägre än motsvarande i kommunal drift. En färsk rapport från Kommunal visar att undersköterskor i privat äldreomsorg tjänar i snitt 2 300 kronor mindre varje månad jämfört med kollegor i kommunal verksamhet. Samtidigt tjänar Attendos VD lika mycket på ett år som en undersköterska som jobbar i företaget gör på ett helt arbetsliv. Så kan det inte fortsätta.
Argumenten för privatiseringarna var bland annat en ökad mångfald och ökad valfrihet. Verkligheten har blivit en annan. De stora välfärdsbolagen dominerar och använder den vinst som uppstår till att köpa upp mindre, privata aktörer.
Det är obegripligt att Moderaterna inte är beredda att begränsa de stora välfärdsbolagens framfart, trots att det är uppenbart att skattepengar läcker ut ur välfärdssektorn i form av stora vinster, trots att det går ut över våra äldre och de anställda och trots att de mindre aktörer som bedriver seriösa välfärdsverksamheter och återinvesterar i den dagliga driften konkurreras ut.
Socialdemokraterna går till val på att satsa minst 30 miljarder mer på välfärden. Varenda krona ska användas till äldreomsorgen, skolan och sjukvården. Därför vill vi också sätta stopp för vinstjakten i välfärden.

Jan Björklund

Anna Ingers

Jonas Esbjörnsson

Jan Björklund (S) är oppositionsråd Helsingborg.
Anna Ingers (S) är oppositionsråd Helsingborg.
Jonas Esbjörnsson (S) är oppositionsråd Landskrona.
Gå till toppen