Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykologen: Skammen kan tränas bort

Att portas från skolkören. Att bli vald sist när klassen ska välja fotbollslag. Tidiga upplevelser av skam kan skapa låsningar för livet. Men de känslomässiga spärrarna kan tränas bort genom nyinlärning, säger psykologen och psykoterapeuten Anna Pardo.

Anna Pardo är psykolog och psykoterapeut med mångårig erfarenhet av KBT-behandling av psykologiska låsningar och fobier.Bild: Hedda Vitestam
Att bli bortgjord är ett trauma som kan sätta djupa och varaktiga spår. Minnet av det starka obehaget kan skapa vad vi i dagligt tal kallar komplex - en rädsla för att utsätta oss för situationer där vi riskerar att behöva återuppleva skammen som rädslan bottnar i. Eftersom komplex som grundlagts under uppväxten inte är ett sjukdomstillstånd, finns ingen statistik över hur många av oss som lever med dem.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen