Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sång och rytmik på musikförskolan

En ny termin står för dörren men elevunderlaget brister. Ledarna Carina Hellberg och Daniel Ramhov tror att många inte känner till kyrkans verksamheter.

Carina Hellberg och Daniel Ramhov är ledare på Musikförskolan Blå Draken.Bild: Evelina Gunnarsson
Musikförskolan Blå Draken i Ängelholms kyrka har funnits sedan 2003. Carina Hellberg var med och startade upp verksamheten från början men klev in i gruppen 2005. Daniel Ramhov kom in 2016. Nu hålls musikförskolan tre förmiddagar i veckan, måndag, torsdag och fredag.
– Vi brukar ha ett tema för varje termin, i år blir det skogen. Vi sjunger sånger om frukter och bär, djur, insekter och fåglar. Men vi kommer också att bege oss ut i skogen och utforska den, säger Carina Hellberg som är förskollärare i grunden och i dag ansvarig för all utbildningsverksamhet i kyrkan.
Tillsammans med Daniel Ramhov, som är musikpedagog, håller hon i musikförskolan. Där involveras musik och rytmik ständigt. Årets termin startar vecka 35 och är igång i femton veckor.
– Vi tänker att den här verksamheten kan vara bra för föräldrar med ett yngre barn som vill vara hemma med dem och låta det äldre barnet åka iväg en stund, säger Carina.
Hur skiljer sig musikförskolan från kommunal förskola?
– Vi jobbar väldigt temainriktat och mot musiken. Vi har en musikpedagog som är inriktad på musik och rytmik. Sen får man vår, kyrkans bit också, säger Carina.
– Ibland sjunger vi i kyrkan när det är familjegudstjänster, det tycker barnen är kul och de får lära sig att stå på scen. Barnen får synas här, säger Daniel Ramhov.
Grupperna innehåller maximalt 15 barn men till höstterminen är det bara sex barn anmälda.
– Det sista året har det varit sådär med underlaget, men det går upp och ner. Vissa år har vi haft kö, säger Carina.
– Jag tror det dels beror på att föräldrar jobbar mycket och lämnar då barnen på förskolan hela dagen. Sen kanske inte alla känner till vår verksamhet, fortsätter hon.
Det är än så länge möjligt att anmäla sig till höstterminen, vilket görs genom Carina Hellberg på Svenska Kyrkan i Ängelholm.
– Jag tror att vi är väldigt duktiga på att se barnen, säger Daniel.
– Vi har en fruktvakt varje dag och den får välja vilken lek och vilken rytmik ur vår rytmik- och lekbok som vi ska göra. Där får de ta ett större ansvar själv, säger Carina.
Hur involverar ni musiken i verksamheten?
– Vi börjar alltid dagen med musik på samlingen. Sen är det sång, musik och rörelse. Det är konstaterat att musik är bra för språkutvecklingen, ibland är det lättare att sjunga än att prata, säger Carina.
Daniel Ramhov är involverad i det mesta av kyrkans verksamhet som innehåller musik. Förutom musikförskolan håller han i två barnkörer i S:t Mikael kyrka, babyrytmik, musiklek och hjälper till på de öppna verksamheterna Arken och Änglamix.
Vad ser ni mest fram emot nu?
– Att träffa nya gruppen! Och att sjunga och ha roligt tillsammans, säger Daniel.
Gå till toppen