Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

De indragna toleransresorna i Höganäs ses över – löfte vid skoldebatt

Ifjor sparades det in på årskurs nio-elevernas resor till Auschwitz. På onsdagskvällens skoldebatt på Vikenskolan lovade alla närvarande politiker att frågan ska ses över.

Pia Möller (M) utbildningsnämndens ordförande fick svara på en hel del frågor när det var debatt om skolan på Vikenskolan på onsdagskvällen.Bild: Tom Wall
På onsdagskvällen kallade Vikenskolans föräldraförening till debatt om skolfrågan. Alla de åtta partierna som sitter i fullmäktige hade bjudits in för att tala om vilka visioner man har. Alla kom - utom Sverigedemokraterna.
– Vi har bjudit in dem, men de har inte svarat, säger Lotta Strömgren Jönsson, ny ordförande i föräldraföreningen.
Efter en introduktion där utbildningsnämndens ordförande Pia Möller (M) fick redogöra för vad lokalpolitiken egentligen har för inflytande över skolan, fick varje parti redogöra för vad man vill på riks- och lokalplanet.
Först därefter, när de 20-talet åhörarna fick ställa sina frågor, blev det lite drag i debatterandet.
Fjorårets infekterade fråga - de bortbantade toleransresorna till Auschwitz - satte fart på politikerna. När utbildningsnämnden inför 2018 beslutade att spara in de 630 000 kronor man sponsrat resorna med, blev det stora protester. Och det är fortfarande en fråga som engagerar.
Louise Stjernquist (L).Bild: Tom Wall
Vissa skolor har valt att fortsätta åka. Andra åker inte längre. En åhörare undrade varför man sparade in just på detta.
– Vi beställde en konsekvensanalys och alla ute i verksamheten fick se över vad man själv kunde se. Då lyfte verksamheten själv detta med toleransresorna. Det var en tuff diskussion i nämnden, svarade Pia Möller (M)
Men samtidigt står det nu klart att frågan ska tas upp igen. Alla närvarande politiker ansåg att toleransresorna är viktiga och att det är en likvärdighetsfråga.
– Vi måste se över det, sa Pia Möller medan C var ännu tydligare:
– Vi vill införa dem igen, sa Claes Pettersson (C), ledamot i utbildningsnämnden.
Mycket fokus låg också på hur politikerna ska göra för att klara bemanningen. Att Höganäs lärarlöner är högst i Skåne förhindrar inte att skolorna tappar sin personal.
– Man kanske ska undersöka vägar framöver så att de som är lojala och stannar kan få något. Vi ska plocka fram en plan för detta, sa Pia Möller.
Frågan om vad som händer när Viken växer ytterligare kom också upp. Den nya Vikenskolan som är under byggnation kommer inte att räcka till i framtiden. En Vikenbo påpekade att det ska byggas 170 nya bostäder vid Välinge innovation och ytterligare 120 är på gång.
– Med min matematik blir det 600 barn till i Viken. Var ska den andra skolan ligga? undrade han.
Men han fick inget direkt svar på någon geografisk plats.
– Detta finns med i vår skolstrukturplan. Vi har kommunicerat detta uppåt.
Samtidigt kom Liberalernas Louise Stjernquist med ett statement som gick hem bland de många Vikenbor som protesterat både mot byggplanerna vid Välinge invest och på Potatisåkern:
– Det är lämpligt att dra i handbromsen för byggandet i Viken nu. Det är inte meningen att byn ska bli större än Höganäs. I så fall får vi flytta hit stadshuset, sa hon.
Gå till toppen