Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre dagar med grönskan i fokus

Den 24-26 augusti är det dags för Den stora trädgårdsfesten på Sofiero. Tre fullspäckade dagar med spektakulära idéträdgårdar och de främsta experterna inom trädgård och odling.

Annette von Einem ska bland annat dekorera slottstrappan.Bild: Pressbild
– Det vi ser fram emot är helheten, men framför allt Annette von Einems bukettshow till musik framför slottet. Hon är en världskändis i floristbranschen och reser världen runt med sin show. Nyligen var hon i Japan, säger Anna Schibli program och utvecklingschef på Sofiero.
Köpenhamnskan Annette von Einem ska bland annat dekorera slottstrappan och Sofias bro. I Vinhuset öppnar hon sin butik och håller workshopar i blomsterbindning. Annette von Einems bukettshow hålls klockan 12 och 15 både på lördag och söndag.
På lördagen kommer även John Taylor, tv-profil och slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott i Halland.
– John är en härlig personlighet och han kommer att prata om höstplantering, som vi fokuserar mycket på. Hösten är en väldigt bra tid att plantera, speciellt efter en sommar som denna, säger Anna Schibli och fortsätter:
Anna Schibli.Bild: Pressbild
– Säsongen tar inte slut i augusti, då är det faktiskt läge att åka till plantskolan och bunkra.
Trädgårdsmässan, där besökarna kan handla med sig plantor hem, är extra stor i år med drygt 100 utställare.
Årets upplaga av Den stora trädgårdsfesten bjuder på två scener med späckade program och kända profiler.
På Trädgårdsscenen framför slottet är det Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare, som håller i trådarna. Hon intervjuar aktuella trädgårdsprofiler som ska ge nya kunskaper och inspiration.
– Odlingsscenen är en nyhet för året och fokus ligger på odling året runt. Det är en ny trend bland många, att odla grönsaker i trädgården året om. Programledare är Jessica Lyon, känd från portalen Odlings-TV, berättar Anna Schibli.
Bild: Pressbild
Jessica Lyon kommer att prata om hur man bevarar skörden över lång tid.
En annan nyhet är en frågestation vid jubileumsområdet. Där kan besökarna ställa frågor och få tips och råd av Sofieros trädgårdspersonal. Dessutom kommer besökarna att få möta tolv stycken "Idéträdgårdar" med 22 inspirationspunkter.
För dem som vill äta en bit mat lagar kockarna på Sofieros Slottsrestaurang en rad rätter på säsongens skörd.
I fjol hade man drygt 18 000 besökare på de tre dagarna. I år hoppas man på minst lika många besökare.
– Det hänger på vädret och det är flera olika bud nu, men jag ser bara till de prognoser med sol, säger en optimistisk Anna Schibli.
Fakta

Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero

Var: Sofiero slott och slottsträdgård.

När: Fredag till söndag den 24 till 26 augusti alla dagar mellan klockan 10 och 18.

Entré: Vuxen 140 kronor. Upp till 18 år fri entré. Gratis med Kulturkortet och Sofiero årskort.

Parkeringsavgift betalas på plats via app eller sms 50 kronor. Förköp av parkering på Sofiero.se/biljetter 40 kronor. EJ kontant eller kortbetalning.

Gå till toppen