Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”För Sverigedemokraterna är demokratin helig.”

Var är synen på vikten av folkstyre när Centerpartiet vill ta emot mängder av nya invandrare till Sverige utan att låta folket få säga sin åsikt i en folkomröstning? Det skriver Patrik Jönsson (SD), regionråd i Skåne.

Patrik Jönsson (SD) på väg in till b
udgetförhandlingar i regionfullmäktige.Bild: Peter Frennesson
Niels Paarup Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö, går till hård attack mot Sverigedemokraterna. Han utmålar partiet som odemokratiskt och varnar samtidigt Moderaterna för att samarbeta med oss Sverigedemokrater (Aktuella frågor 19/8). Orsaken är att Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, kan tänka sig att styra kommunen med stöd av Sverigedemokraterna.
Låt mig först vara tydlig: för Sverigedemokraterna är demokratin helig. Demokrati betyder folkstyre och därför vill vi stärka demokratin genom fler folkomröstningar och enkäter där medborgarna kan säga sin mening i olika frågor. Vi vill också kraftigt skärpa insatserna och straffen för grupper som hotar demokratin, till exempel personer som stöder eller arbetat för IS. I denna fråga tiger Centerpartiet, sannolikt för att partiet har ett stort ansvar för att sådana demokratifientliga personer befinner sig i Sverige.
Niels Paarup Petersen går till hårt angrepp även mot Moderaterna. Frågan är vad väljarna kan få för politik om Moderaterna och Sverigedemokraterna samarbetar. Trygghetsfrågor och ordning och reda skulle sannolikt vara i fokus. Tryggare skola, krafttag mot brottslighet, bättre tillgänglighet inom vård och omsorg, skärpt invandringspolitik och högre krav på att hushålla med skattebetalarnas pengar skulle också vara viktiga.
Den gymnasieamnesti som Centerpartiet stödde och regeringen därför kunde driva igenom visar att Lööf tar lätt på att stifta lagar. Domstolar har konstaterat att amnestin inte går att tillämpa eftersom den strider mot andra lagar. Hur ser Centerpartiets syn på demokrati ut i detta sammanhang? Var är synen på vikten av folkstyre när partiet vill ta emot mängder av nya invandrare till Sverige utan att låta folket få säga sin åsikt i en folkomröstning?
Inom Centerpartiet har tokiga idéer florerat i stor omfattning. Fri invandring, månggifte, avskaffad skolplikt, ökad federalism och slopad arvsrätt var förslag i partiets utkast till idéprogram 2012. Ungdomsförbundet Cuf har velat legalisera cannabis. Är detta ett parti moderata väljare föredrar framför Sverigedemokraterna? Jag tvivlar. Tiden är mogen för Moderaterna att gå tillbaka till sina konservativa rötter, skrota tokliberalismen och ”Öppna era hjärtan”-politiken och börja samarbeta med ett socialkonservativt parti som tar medborgarnas oro för samhällsutvecklingen på allvar. Det partiet är Sverigedemokraterna.

Patrik Jönsson

Patrik Jönsson är regionråd för Sverigedemokraterna i Skåne.
Gå till toppen