Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Grillat är gott. Också i Vellinge.

Muntert i panelen. Fr v Angela Everbäck (MP), Kristian Svensson (SD), Rolf Erichs (C), Carina Wutzler (M), Henrik Thorsell (L) och Björn Axtelius (S).Bild: Micaela Landelius
Det var grilldags på Vellinge Gästis. Kommunens politiker skulle på onsdagskvällen grillas inför valet. Om näringslivsklimatet.
Och visst, det blev varmkorv och rostad lök. Men i en snäll och avspänd debatt påminde stämningen mest om grillförbud. Åtminstone till en början. Innan politikernas frustration började pysa ut.
Kvällens värdar, skickligt anförda av Företagarnas Vellingeordförande Anders Arkenstedt, hade skrivit stunsiga frågor utifrån den enkät och rankning som Svenskt Näringsliv årligen gör över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
Här har Vellinge tagit för vana att ligga i topp. Men 2017 ”rasade” det utför, till en fjortondeplats. Fortfarande med ett högklassigt näringslivsklimat, alltså. Men ändå. Sämre än förut.
Varför?
Politikerna ventilerade olika tankar. En onödigt trög bygglovshantering (L). Regelbördan för företagare har ökat (SD). Den kommunala informationen kan förbättras (C). Ett rakt svar kom från Moderaternas starka kvinna på orten, Carina Wutzler:
Förr ringde företagare direkt till Göran Holm (då kommunens starke M-man), så fixade han ärendet, kanske ett bygglov. Nu har Vellinge, menade Wutzler, ett ”lite annat sätt att jobba” – mer korrekt, mer rättssäkert.
Moderaterna fick i debatten på Vellinge Gästis beröm av sina politiska motståndare för sitt fokus på ett gott företagsklimat. Men ju längre kvällen led, desto tydligare blev missnöjet med Moderaternas överväldigande dominans på den politiska scenen; i valet 2014 fick M 48 procent och egen majoritet med 26 av 51 mandat i fullmäktige.
Trots att Wutzlers valbudskap i år lyder ”Vi slår oss inte till ro” är det tydligt att många önskar se M:s dominans brytas. Det skulle vitalisera Vellingedemokratin, menade en insiktsfull Rolf Erichs, vars Nya Listan i år ställer upp som Centerpartiet.
Erichs stod för en av kvällens brandfacklor. Han vill ta strid med M för att sänka kommunalskatten i Vellinge. Sveriges lägsta skatt (29,19) bör bli ännu lägre, anser C.
Liberalen Henrik Thorsell stormade mot ”moderatledd socialism”. Hans exempel: kommunen har startat ett eget bredbandsbolag och i det plöjt ned åtskilliga miljoner, i princip i onödan.
Det finns idéer i Vellinge. Även utanför M. Om fler kontorshotell och inkubatorer för företag. Om tåglinjer. Om att bygga på höjden och spara god åkermark. Om fler hyresrätter.
Björn Axtelius (S) kom ut som förnyare av turordningsreglerna i las och förespråkare för vinster i välfärden:
”Jag är ingen typisk socialdemokrat, jag vet”, medgav han.
Men så är inte Vellinge någon typisk svensk kommun heller.
Gå till toppen