Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Annie och Grå vargarna.

En utesluten centerpartist kan sätta käppar i hjulet för alliansens maktambitioner.Bild: Johan Nilsson/TT
Drygt två veckor före riksdagsvalet utesluter Centern sin lokala toppkandidat i Göteborg, Mikail Yüksel.
Skälet är enligt partisekreteraren Michael Arthursson att Yüksel haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, utan att berätta det för partiet.
Fast sina eventuella kontakter med en ultranationalistisk, fascistisk och våldsbejakande organisation är kanske inte något man berättar om för kamraterna i det parti där man vill göra karriär?
"Vi fick reda på det i går och har pratat med honom flera gånger", säger Arthursson till TT.
Yüksel, som står som andranamn på listan efter partiledaren Annie Lööf, ger en helt annan version: att han för några år sedan varit på ett möte, erbjudits att starta en underavdelning av Grå vargarna, men tackat nej:
"Det är inte nya uppgifter, de har vetat om detta långt innan nomineringsprocessen började."
Han skyller på vänskapskorruption och ett "sektliknande partibygge", men har själv anklagats för att i höstas ha kuppat sig till andraplatsen på riksdagslistan.
"En kupp skulle jag inte kalla det. Det låter odemokratiskt. Vi har växt väldigt mycket och Mikail har varit duktig på att mobilisera", kommenterade Emmyly Bönfors, ordförande i Centern i Göteborg, den gången.
För några veckor sedan hade Expressen ett reportage om hur Yüksel och två andra svenska politiker bedrev valkampanj i Kulu i Turkiet, i en region många röstberättigade svenskar med turkiska rötter kommer från.
I söndags ifrågasatte så författaren Kurdo Baksi i en debattartikel i GT hur det kunde komma sig att Yüksel tagits "emot med öppna armar av diktaturens lakejer i den turkiska staden Kulu och får stöd och tillstånd av dess AKP-borgmästare Ahmet Yildiz att kampanja".
Enligt Baksi finns det också ett videoklipp där den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uttalar sitt stöd för Yüksel.
Är Yüksel i själva verket "en lobbyist och Erdogan-megafon", undrade Baksi.
Sedan dröjer det tre dagar innan Yüksel utesluts ur partiet.
Det behöver inte finnas något samband, men det är en händelse som ser ut som en tanke. Hade något hänt om inte Baksi ropat varg?
Nu har Centern ett delikat problem på halsen. Yüksel tänker kandidera som vilde och uppmanar sina sympatisörer att personkryssa honom. Möjligen kan situationen räddas genom att partiet trycker upp nya listor utan Yüksels namn.
De politiska partierna tappar medlemmar sedan länge. Och med färre medlemmar begränsas urvalet när lämpliga förtroendevalda ska vaskas fram. De flesta partier strävar efter ökad mångfald på sina listor. I det läget minskar kanhända viljan att nagelfara enskilda kandidaters bakgrund.
Men det kan stå partierna dyrt. Som skandalen när Miljöpartiet blev av med sin bostadsminister Mehmet Kaplan – samröre med Grå vargarna var händelsevis ett av skälen till att han tvingades avgå.
I nuläget är blocken i det närmaste jämnstora. Och just den inbördes storleken mellan blocken kan mycket väl bli det som avgör vilka som får bilda regering – de rödgröna eller alliansen. Det kan komma att hänga på ett enda enskilt mandat.
Göteborgscenterns interna problem kan därmed få konsekvenser långt utanför partiet. Det kan till och med avgöra vem som blir Sveriges nästa statsminister.
Gå till toppen