Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Eric Mårtensson

Folkhögskolläraren, museiintendenten och folkbildaren Eric Mårtensson har gått ur tiden i en ålder av 83 år.

Eric var en genuin Skurupsbo men var genom sin forskning väl förtrogen med hela södra Skåne.
Mitt första möte med Eric var i Villie församlingshem i början av 1970-talet. Kyrkobröderna hade anordnat församlingsafton och hade anlitat Eric som föredragshållare. Från det Eric började föredraget till dess han avslutade det satt åhörarna och lyssnade på helspänn, och när han slutade tänkte jag ”redan”.
Jag tittade på klockan, och om jag minns rätt hade han då föreläst en och en halv timme. Jag skulle sedan få tillfälle att lyssna till Eric ofta, och alltid var det lika intressant och fascinerande. I sin Volvo PV 444 förvarade han ett antal av sina skrifter och forskningsrapporter som han frikostigt delade med sig av till intresserade vänner. Det var också en förmån att ha fått besöka hans hem på Munkgatan.
Åldern utgör ingen gräns när människor tillsammans vill bedriva kultur och bevara omistliga kulturella värden. Så fann Eric en bundsförvant i den tjugonio år äldre kyrkoherden i Skurup Gunnar Wallin när det gällde att bevara gamla Skurup.
Bland annat kämpade de tillsammans för att rädda det gamla klockarehuset, det sista ”mackelerade” huset i Skurup; byggnadssättet hade inspirerats av Rutger Macklean. De misslyckades dock i sin strävan, men byggnaden är förevigad i en tavla av Skurupskonstnären Harald Thelander.
Eric hade en underfundig humor. Han berättade att han en gång fått en telefonräkning som han ansåg vara alltför hög. Han klagade hos Televerket, men förgäves. Då var det bara att bita i det sura äpplet och betala räkningen. Då växlade han till sig en ansenlig mängd småmynt, det fanns sådana på den tiden alltifrån ett-öringar och uppåt, så att det motsvarade summan han skulle betala. Därefter gick han till Posten och betalade räkningen med dessa mynt och såg roat på medan postkassörskan räknade pengarna. Men det var ju fel myndighet du straffade, genmälde jag. Statliga myndigheter är alla likadana, svarade Eric.
En stor bygdeforskare, skicklig pedagog och gudabenådad berättare har gått ur tiden. Vi är många som saknar honom men som samtidigt är glada över att vi fick lära känna honom under hans och vår stund på jorden.
Gert Nilsson
Gå till toppen