Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Släktband laddar om för ny säsong

Räkna med tio spännande avsnitt i det populära programmet.

Gunilla Nordlund (programledare) och Elisabeth Renström (reporter) ser fram emot en ny säsong med det populära radioprogrammet Släktband.Bild: Roland Classon
Det populära radioprogrammet Släktband laddar om för en ny säsong. Det första av tio avsnitt sänds den 19 november. Lyssnarna har mycket att se fram emot.
– Det ligger rätt i tiden med släktforskning. Och att vi skildrar vanliga människor betyder mycket. Det är många som upptäcker oss, hör av sig och vill ha mer. Det här är det roligaste jag gör, säger programledaren Gunilla Nordlund, som skapar Släktband tillsammans med Elisabeth Renström.
Höstens röda tråd i Släktband är hur människorna förhöll sig till hemmet, där de bodde. Många önskade ett bättre liv.
– Vi har ett spännande och vardagligt tema som kommer att beröra många lyssnare. Det handlar om dramatik i vardagen, hur folk levde, säger Gunilla Nordlund.
Bland andra intervjuas Bodil Stefansson, Torekov, som författat boken "En man som hetade Glader" och som fängslande berättar om människorna som vid mitten av 1800-talet utvandrade till Minnesota från Vilhelm Mobergs trakter i Småland.
– Det är en fantastisk historia, säger Gunilla Nordlund.
Släktband förmedlar kunskap om hur vi hade det förr i tiden.
– Programmet bygger på brev från lyssnare. Vi är mycket tacksamma för alla historier som kommer in till oss. I varje avsnitt låter vi även en historiker eller någon annan från forskarvärlden sätta historien i ett sammanhang och vi besöker också arkiven. Vi har även den här säsongen ett samarbete med Sisuradion och reportern Merja Laitonen, säger Gunilla.
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström håller även gärna föredrag om Släktband vid olika tillfällen.
– Det är viktigt att vi syns utåt och vi får på så vis även tips från vår publik vad vi bör berätta om i vårt program, säger Gunilla.
Släktband är Sveriges Radios första program om släktforskning och gör nu sin 17:e säsong sedan starten i november 2004. Det sänds i P1 på måndagar klockan 10.35. Den som vill kan även lyssna på tidigare avsnitt via poddradio eller på Släktbands hemsida. Här finns också ett mycket välfyllt textarkiv.
Om det blir även en 18:e säsong är ännu inte bestämt.
– Men vi hoppas på framtiden och har många goda berättelser som ligger och väntar på att berättas, säger Gunilla Nordlund.
Gå till toppen