Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Texasbandet The Derailers gör sin enda Europaspelning på The Tivoli

"Skandinavien har alltid uppskattat vår honky-tonk", säger frontmannen Brian Hofeldt i countrybandet The Derailers som firar 25 år.

Brian Hofeldt, Bracken Hale, Basil McJagger och Travis Woodward i The Derailers.Bild: The Derailers Press
Dygnet ställs på ända när Brian Hofeldt, frontman i The Derailers, gör en intervju natten innan bandet flyger tvärsöver Atlanten för sin enda Europaspelning i år.
– Det ska bli spännande. Vi gillar att spela i Skandinavien. Sverige och Norge är våra favoritplatser utanför USA. Så när våra vänner i Helsingborg bjöd in oss var det självklart att vi ville komma över, säger han.
Bandet består i dag av gitarristen och sångaren Brian Hofeldt, basisten Bracken Hale, pianisten Basil McJagger och Travis Woodward på trummor. Under sina 25 år som band har The Derailers turnerat flitigt i Europa.
Drivkraften är deras vilja att sprida det amerikanska musikarvet, som enligt Brian Hofeldt "omöjligt kan buntas ihop till att enbart kallas för country".
– Country är bara en generalisering. Vår musik bygger på influenser av Buck Owens, Bakersfield-soundet, mycket honky-tonk och rock'n'roll, men också stråk av pop från 1960-talet.
The Derailers genombrott på 1990-talet sammanföll med framväxten av alternativ country. Bandet byggde snabbt upp en stor fankrets i USA genom deras många liveframträdanden, inte minst på klubbscenen i Austin, Texas.
Debutalbumet "Live Tracks" släpptes 1995. En liveinspelning som blev en stor snackis under musikfestivalen South by Southwest i Austin samma år och hyllades av recensenter som "framtidens countrymusik". Men det lät dröja innan producenterna i countryns hemstad Nashville imponerades.
Först när Grammy-belönade Kyle Lehning producerade det som var tänkt att bli bandets kommersiella genombrott, albumet "Here comes The Derailers" fick bandet gehör i branschen. Plattan utgavs den 11 september 2001, men överskuggades av World Trade Center-katastrofen. Trots det lyckades The Derailers ta sig in på Billboards countrylista, så även med efterföljande fyra album.
– När det kommer till mainstream-country har det varit svårt att göra oss hörda. Vi passar aldrig riktigt in. Men de som gillar amerikansk rootsmusik verkar inte vilja släppa oss, säger Brian Hofeldt.
Du som varit med från starten, hur känns det att fira 25 år som band?
– Det är fantastiskt att vi blir uppskattade än i dag. Jag tror att många, framför allt i USA och i det sociala medier-fokuserade samhället vi lever i, glömmer bort countryns djupa rötter. Det är det som driver oss till att fortsätta.
På lördag kväll vill The Derailers skaka om helsingborgspubliken.
– Skandinavien har alltid uppskattat vår honky-tonk, säger han.
Konserten börjar klockan 21, men insläppet till The Tivoli öppnar redan klockan 19.
Gå till toppen