Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Varför säger Socialdemokraterna nej till ett bidragstak?”

Att personer som är arbetsföra kan stapla bidrag så att summan blir högre än en månadslön för många som arbetar är både fel och djupt orättvist. Det skriver Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, tillsammans med sin partikollega Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller pressträff om arbetsmarknadsläget med fokus på etablering.Bild: Erik Simander/TT
Ministrarna i regeringen tycks redan ha gått i opposition trots att det är några veckor kvar till valet (Aktuella frågor 18/8). Kanske inte så konstigt med tanke på det resultat regeringen lämnar efter sig mitt i en högkonjunktur: fördubblade vårdköer, färre poliser och fler långtidsarbetslösa. Moderaterna är redo att ta tag i Skåne och återupprätta samhällskontraktet här och i hela Sverige.
Det stämmer som arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) och företrädare för Socialdemokraterna i Skåne och Malmö hävdar att vi vill införa en ny lärlingsanställning så att nyanlända och ungdomar som annars skulle vara arbetslösa kan komma in på arbetsmarknaden. Det är alltid bättre med ett första jobb än att leva på bidrag. Arbetsmarknaden förändras och då måste politiken hänga med. De till hundra procent subventionerade extratjänster Ylva Johansson stoltserat med har hittills lett till lite drygt 100 reguljära jobb – och har kostat 30 miljoner kronor per jobb. Det är slöseri med skattebetalarnas pengar.
Moderaterna prioriterar jobb och välfärd före bidrag och subventioner. Fler som jobbar – mer till välfärden. Alla som tar del av de gemensamma resurser som finns i Sverige behöver också bidra. Därför är det anmärkningsvärt att S-regeringens politik inte uppmuntrar till det. Att personer som är arbetsföra kan stapla bidrag så att summan blir högre än en månadslön för många som arbetar är både fel och djupt orättvist. Moderaterna vill införa ett bidragstak som gör att de samlade bidragen aldrig kan bli högre än inkomsten från ett arbete. Varför säger Socialdemokraterna nej till ett bidragstak?
Moderaterna tänker ta tag i integrationsproblemen. Språket är nyckeln till att klara sig i Sverige och att ta sig in på arbetsmarknaden. Därför ska nyanlända ha en skyldighet att snabbt lära sig svenska. Vi vill införa språkkrav, både för permanent uppehållstillstånd och för svenskt medborgarskap. Med rättigheter kommer skyldigheter. Varför säger Socialdemokraterna nej till språkkrav?
Vi tänker fortsätta att uppmuntra ansträngning och göra det mer lönsamt att gå till jobbet. Därför sänker vi också skatten på arbete, särskilt för dem med lägst inkomster. Det är rätt för att det leder till fler jobb. Det är rättvist för att flit ska löna sig. En busschaufför och en undersköterska med två barn får behålla 700 kronor mer per månad med vår politik. Samtidigt sänker vi skatten för dem som har arbetat och byggt Sverige starkt, landets pensionärer. Och till skillnad från Stefan Löfven sänker vi skatten även för dem som har mindre än 17 000 kronor i månaden i pension. Varför säger Socialdemokraterna nej till sänkt skatt för dem med lägre pensioner?
Sverige behöver bli tryggt igen. Därför kommer vi att se till att de polisanställda blir 10 000 fler – det behövs i ett läge där landet har det lägsta antalet poliser sedan 2009. Men vi pratar inte bara om fler poliser, vi visar också hur poliserna kan bli fler: genom högre lön och en betald polisutbildning. Vi vill också ta tag i köerna i sjukvården som har fördubblats med den nuvarande regeringen. Antalet skåningar som väntat mer än vårdgarantins 90 dagar på operation eller annan åtgärd är idag mer än dubbelt så många jämfört med 2014. Det är hög tid att patienten sätts i centrum istället för i väntrum. Vi satsar tre miljarder kronor på att korta vårdköerna.
Nästa mandatperiod blir tuff – konjunkturen vänder ner. Det ställer krav på prioriteringar. Vårt besked är tydligt. Moderaterna sätter jobb och välfärd före bidrag och tänker ta tag i de problem som invånarna i Skåne förväntar sig att vi löser.

Elisabeth Svantesson

Peter Danielsson

Elisabeth Svantesson (M) är ekonomiskpolitisk talesperson.
Peter Danielsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Läs mer: ”Elisabeth Svantesson, ta tillfället i akt att ge ett svar till de 8 000 unga skåningar som har en provanställning.”
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen