Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

En halv miljon soldater sökbara

Centrala Soldatregistret är uppdaterat lagom till Släktforskardagarna.

Sökdatabasen för indelta soldater i Sverige fortsätter att öka. Lagom till Släktforskardagarna i Växjö den 1-2 september har den uppdaterats.
– Nu innehåller den över en halv miljon soldater från Norrland till Skåne. Totalt finns det uppgifter om tre miljoner svenskar i databasen, säger Björn Lippold, chef för Centrala Soldatregistret.
Det går att söka på de soldater som ingick i den svenska armén mellan åren 1682 och 1901. Här finns ofta även uppgifter om soldatens föräldrar, hustru och barn, vilket kan vara guld värt för släktforskaren.
Soldaten i den indelta armén deltog i många offentliga arbeten. De byggde bland annat järnvägar och kanalerna genom landet, till exempel Göta kanal.
– Databasen för soldatregistret finns på Linköpings Universitets databas och har omkring 950 000 besökare årligen. Databasen har blivit en god källa både för den egna forskningen, men även för den akademiska forskningen och hembygdsforskningen, säger Björn Lippold.
Kansliet för sökdatabasen finns vid Garnisonsmuseet Skaraborg på Axevalla hed.
Centrala soldatregistret
Centrala soldatregistret databas
Gå till toppen