Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”För mycket pengar kan vara en belastning”

Finansmannen Mats Qviberg har gjort sig en stor förmögenhet på att handla med aktier. Men drivkraften är inte längre att själv bli rikare utan att göra ett så bra jobb som möjligt med aktieägarnas bästa för ögonen.

Finansmannen Mats Qviberg fyller 65 år.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Sedan början av juni har Mats Qviberg befunnit sig i sommarhuset på Dalarö där han mest bara gått runt och skrotat och umgåtts familj och vänner och spelat lite golf. Dagen innan intervjun var han och hustrun Eva bortbjuden på middag, berättar han. Annars är han gärna hemma, tar hand om gäster, barn och barnbarn som ofta är på besök.
– Jag sköter hushållet under semestern och lagar mat. Det roar mig.
Förutom miljardär och aktieproffs beskrivs han som en person som ofta säger vad han tycker. Men som också gärna byter några ord med dem som kommer fram och vill prata.
– Om folk hälsar på mig hälsar jag alltid tillbaka. När jag är på Stureplan går jag runt som en amerikansk presidentkandidat. Men att jag skulle vara en kändis är inget jag tänker på.
I fyrtiotvå år har han jobbat professionellt med aktiehandel, men redan som tolvåring började han noggrant följa utvecklingen av de aktiebrev som hans mamma ärvt av moster Aqvilina. Som 22-åring började han jobba som aktiemäklare i SEB. Åtta år senare gick han över till Carnegie där han stannade i sex år.
I början av 1990-talet startade han investmentbolaget HQ tillsammans med forne kollegan Sven Hagströmer. Tjugo år senare kraschade bolaget och Mats Qviberg åtalades för bokföringsbrott. I december i fjol friades han från alla misstankar. Själv säger han att det var media som drev fram åtalet och piskade upp stämningen runt honom.
– Jag vet inte varför, men jag är ju en väldigt glad person och det kanske retar folk.
Hur känns det nu efter att du friats?
– Förvånansvärt lite. Jag visste ju att jag inte hade gjort något illegalt, men det var inte så att vi skålade i champagne.
Hur har du förändrats de senaste fyrtio åren?
– Inte särskilt mycket. Däremot har jag en teori om att ens egenskaper förstärks, både utseendemässigt och som person. Öronen och näsan växer och man blir en karikatyr av sig själv. Men att åldras har också sina poänger. Man är mer erfaren, man lyssnar mer.
Den egenskap han lyfter fram är känsligheten, vilken också har varit ett starkt kort för att lyckas på aktiemarknaden. Han beskriver det som att det måste kännas bra i både magen och hjärtat och huvudet. Stämmer inte balansen blir det ingen affär.
– Är man tvärsäker är det början till slutet.
Samtidigt säger han att känsligheten också är hans svaghet. Som att han lätt tar åt sig och blir påverkad av saker som sägs och hur människor beter sig.
– Högfärdiga människor har jag svårt för. Varför ska man vara högfärdig bara för att man har lyckats i livet? De borde bara vara glada. Att tro att pengar är en egenskap hos människor är konstigt. Det är i alla fall ingen egenskap hos mig.
Drivkraften har däremot förändrats med åren. När han var ung handlade den om att tjäna egna pengar. I dag säger han att hans främsta motor är att göra sitt yttersta för att bolagen han arbetar för ska vara så framgångsrika som möjligt.
– Jag känner ett enormt ansvar för de småsparare som tror på mig och köper aktier i de bolag jag jobbar. Själv behöver jag inte en krona till, men om aktieägarna får det bättre får jag också det. Men det är inget självändamål för mig. Jag tycker till och med att för mycket pengar kan vara en belastning.
Har du nått den gränsen själv?
– Nä, jag lever samma liv nu som jag gjorde för trettio år sedan och gör inte av med så mycket pengar. Och jag är inte särskilt road av yttre attribut. Det är klart, i allmänhetens ögon gör jag av med mycket pengar, men med tanke på de inkomster jag har är det mest ränta på räntan som jag gör av med. TT

Mats Qviberg

Aktuell: Fyller 65 år den 25 augusti 2018.
Bor: På Lidingö i Stockholm. Sommarställe på Smådalarö och fjällstuga i Åre.
Familj: Hustrun Eva och barnen Johan, Anna och Jacob och barnbarn.
Gör: Ordförande i Investment AB Öresund och i Bilia. Vice ordförande i Fabege.
Läser: ”Hans Roslings 'Factfullness'. Jag kände honom och det mesta som står visste jag redan, men den är väldigt bra. Han var en högt begåvad karl.”
Ångrar: ”Det är klart att det finns saker som jag önskar skulle ha varit annorlunda, men min mamma brukade säga: 'Ångra är den feges lott, bättre göra brott på brott.' Det håller jag mig till.”
Så är jag som chef: ”Jag har ett ganska vänligt humör och är oerhört omtänksam om mina medarbetare. Sedan kan jag fräsa ifrån någon gång. Men det är ju chefens roll. Att bekräfta människor innebär inte bara att man är positiv, utan att man även talar om när något är dåligt.”
Gå till toppen