Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Debattinlägg: ”Låt oss diskutera de verkliga utmaningarna i omsorgen istället för att misskreditera olika driftsformer.”

Av Attendos vinst går 70 procent tillbaka till verksamheten. Pengarna används bland annat för nya platser i äldreomsorgen. Det gagnar inte bara Landskronas och Helsingborgs invånare i framtiden, det stärker också den välfärd Socialdemokraterna säger sig slå vakt om, skriver Malin Fredgardh Huber och Marcus Fält, Attendo Skåne.

Äldreboendet på Segergatan i Landskrona har Attendo drivit sedan 2012. Sedan starten har såväl de äldre som deras anhöriga och våra medarbetare varit mycket nöjda, skriver artikelförfattarna.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det råder akut brist på äldreboenden i Sverige. Enligt Boverket kommer en betydande del av landets kommuner inte att kunna möta det behov som finns vare sig på två eller fem års sikt. Privata företag, i synnerhet Attendo, investerar i välfärden, i nya arbetssätt, i kvalitet, i moderna hjälpmedel och i fler äldreboendeplatser. Vi ger mer omsorg till en lägre kostnad för samhället.
Attendo skulle inte sälja en enda plats inom äldreomsorgen om inte Landskrona, Helsingborg och andra kommuner runt om i landet uppskattade våra tjänster. De senaste fem åren har vart fjärde nytt äldreboende i Sverige byggts av Attendo. Företaget står för vad det kostar, inte skattebetalarna. Det är fakta som utelämnas av Jan Björklund, Anna Ingers och Jonas Esbjörnsson, S-företrädare i Helsingborg och Landskrona, när de kritiserar privata aktörer inom välfärdssektorn (Aktuella frågor 22/8).
Attendo är den ledande privataaktören när det gäller att etablera nya äldreboenden i Sverige och i Norden och hjälper därmed till att korta kötider inom äldreomsorgen i flera länder.
Äldreboendet på Segergatan i Landskrona har Attendo drivit sedan 2012. Sedan starten har såväl de äldre som deras anhöriga och våra medarbetare varit mycket nöjda. Det visar våra egna interna undersökningar och det bekräftas i undersökningar som Socialstyrelsen gjort.
Enligt Socialstyrelsen är de som använder Attendos hemvård i Helsingborg också mer nöjda än de som har hemvård från Helsingborgs stad.
För 2017 redovisade Attendo 680 miljoner kronor i vinst från 700 verksamheter runt om i Norden. Attendo är den privata aktör som betalar mest i skatt av alla omsorgsbolag i Sverige. Av vinsten delas 30 procent ut, 70 procent av vinsten går tillbaka till verksamheten. Pengarna används bland annat för nya platser i äldreomsorgen. Det gagnar inte bara Landskronas och Helsingborgs invånare i framtiden, det stärker också den välfärd Socialdemokraterna säger sig slå vakt om.
Låt oss diskutera de verkliga utmaningarna i omsorgen istället för att misskreditera olika driftsformer.

Malin Fredgardh Huber

Marcus Fält

Malin Fredgardh Huber är regionchef för Attendo Skåne.
Marcus Fält är biträdande regionchef för Attendo Skåne.
Gå till toppen