Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Debattinlägg: ”Låt oss diskutera de verkliga utmaningarna i omsorgen istället för att misskreditera olika driftsformer.”

Av Attendos vinst går 70 procent tillbaka till verksamheten. Pengarna används bland annat för nya platser i äldreomsorgen. Det gagnar inte bara Landskronas och Helsingborgs invånare i framtiden, det stärker också den välfärd Socialdemokraterna säger sig slå vakt om, skriver Malin Fredgardh Huber och Marcus Fält, Attendo Skåne.

Äldreboendet på Segergatan i Landskrona har Attendo drivit sedan 2012. Sedan starten har såväl de äldre som deras anhöriga och våra medarbetare varit mycket nöjda, skriver artikelförfattarna.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det råder akut brist på äldreboenden i Sverige. Enligt Boverket kommer en betydande del av landets kommuner inte att kunna möta det behov som finns vare sig på två eller fem års sikt. Privata företag, i synnerhet Attendo, investerar i välfärden, i nya arbetssätt, i kvalitet, i moderna hjälpmedel och i fler äldreboendeplatser. Vi ger mer omsorg till en lägre kostnad för samhället.
Attendo skulle inte sälja en enda plats inom äldreomsorgen om inte Landskrona, Helsingborg och andra kommuner runt om i landet uppskattade våra tjänster. De senaste fem åren har vart fjärde nytt äldreboende i Sverige byggts av Attendo. Företaget står för vad det kostar, inte skattebetalarna. Det är fakta som utelämnas av Jan Björklund, Anna Ingers och Jonas Esbjörnsson, S-företrädare i Helsingborg och Landskrona, när de kritiserar privata aktörer inom välfärdssektorn (Aktuella frågor 22/8).
Attendo är den ledande privataaktören när det gäller att etablera nya äldreboenden i Sverige och i Norden och hjälper därmed till att korta kötider inom äldreomsorgen i flera länder.
Äldreboendet på Segergatan i Landskrona har Attendo drivit sedan 2012. Sedan starten har såväl de äldre som deras anhöriga och våra medarbetare varit mycket nöjda. Det visar våra egna interna undersökningar och det bekräftas i undersökningar som Socialstyrelsen gjort.
Enligt Socialstyrelsen är de som använder Attendos hemvård i Helsingborg också mer nöjda än de som har hemvård från Helsingborgs stad.
För 2017 redovisade Attendo 680 miljoner kronor i vinst från 700 verksamheter runt om i Norden. Attendo är den privata aktör som betalar mest i skatt av alla omsorgsbolag i Sverige. Av vinsten delas 30 procent ut, 70 procent av vinsten går tillbaka till verksamheten. Pengarna används bland annat för nya platser i äldreomsorgen. Det gagnar inte bara Landskronas och Helsingborgs invånare i framtiden, det stärker också den välfärd Socialdemokraterna säger sig slå vakt om.
Låt oss diskutera de verkliga utmaningarna i omsorgen istället för att misskreditera olika driftsformer.

Malin Fredgardh Huber

Marcus Fält

Malin Fredgardh Huber är regionchef för Attendo Skåne.
Marcus Fält är biträdande regionchef för Attendo Skåne.
Läs mer: ”Personalen måste få mer tid för de äldre.”
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen