Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Pensionärerna tar tempen på valet i Åstorp

En gemensam enkät gav svar om viktiga frågor. Nu hoppas de fyra pensionärsföreningarna i Åstorp att partierna vill vara med och driva viktiga frågor för äldre i kommunen.

Valstugorna håller på att sättas upp på torget i Åstorp, där Jan Nilsson, PRO-Kvidinge, Gull-Britt Svensson, SKPF, Ingemar Öberg, SPF och Bo Rosenqvist, PRO-Åstorp ställt upp för fotografering.Bild: Annsofie Wieland
Åstorps fyra pensionärsföreningar PRO-Åstorp, SPF, SKPF och PRO-Kvidinge företräder tillsammans över tusen invånare i Åstorps kommun. Inför valet har de arbetat tillsammans med en enkät som de skickat ut till partierna.
– Vi hade många frågor som våra medlemmar lyft och som vi drivit länge. Det är viktigt att veta vad politikerna tänker göra – och så vill vi påverka dem, säger Bo Rosenqvist från PRO-Åstorp som är den största av de fyra föreningarna.
Alla är de med i det rådgivande kommunala pensionärsrådet, KPR, där de bland annat drivit frågor om fritt inträde på badet i Kvidinge för personer över 70 år och samma taxa på idrottshallarna som för barn- och ungdomsidrott. Båda förslagen har fått avslag.
– Det är synd. Vi ser det på våra egna aktiviteter, att folk vill röra på sig, säger Bo Rosenqvist.
De fyra engagerade pensionärerna vill också trycka på mer rehabilitering och aktiviteter på äldreboenden.
– Det är kolossalt eftersatt, säger Ingemar Öberg från SPF.
Alla fullmäktiges partier fick enkäten med sju frågor om allt från säkerhet och kollektivtrafik till tillgång på trygghetsboende. Av partierna har fem svarat, dock inte KD, MP och M. Alternativ för Sverige, som har en medlem i fullmäktige som hoppat av från SD, har inte heller svarat men partiet ställer inte heller upp i kommunvalet i Åstorp.
– Svaren är väldigt snarlika, säger Gull-Britt Svensson från SKPF.
Alla de partier som svarat vill ha en polisstation i Åstorp med bemanning, ansöka om kameraövervakning på stökiga platser och arbeta förebyggande med fältassistenter. Alla är överens om att det är viktigt med friskvård och rehabilitering på äldreboenden och de flesta säger ja till fri kollektivtrafik för pensionärer över 75 år inom kommunen. De flesta vill också att det byggs fler trygghetsboenden i kommunens olika delar.
Nu ska svaren redovisas för medlemmarna i de olika föreningarna. En av frågorna gällde balansen mellan tjänstemän som utreder och politiker som beslutar.
– Vi vill att politikerna sätter sig mer in i ärendena så de slipper backa sedan, som de fick göra i frågan om äldrematen, säger Bo Rosenqvist.
Gå till toppen