Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Riktigt viktigt att granska politiker hårt

Isabella Lövin.Bild: Jessica Gow/TT
Granskningarnas tid är nu. Inför valet kommer nyheterna om politikers vandel tätt.
Alla avslöjanden är inte skandaler. Till exempel var det på fredagen svårt att förstå indignationen över Expressens artikel om att klimatminister Isabella Lövin (MP) ofta har flugit business class under sin tid i regeringen. Visst säger riktlinjerna att ekonomiklass normalt ska väljas, men här finns det goda skäl att uppgradera till bättre komfort. Det är i landets intresse att statsråden har rimliga möjligheter att jobba på flyget och kommer fram hyggligt utvilade till möten och evenemang.
Lövin har inte brutit mot några regler. Det har däremot vissa andra politiker gjort.
Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) lämnade nyligen sin post efter Aftonbladets avslöjande om hans reseräkningar. Han har begärt ersättning för bilresor i Sverige under perioder då han befunnit sig utomlands. Åklagare har nu inlett en förundersökning om brott.
Även riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) avgick sedan det offentliggjorts att hon – i strid med riksdagens regler – låtit skattebetalarna bekosta privata resor med hyrbilar. Partikollegan Caroline Szyber klarade sig i sin tur undan med en uppsträckning från partiledningen sedan det avslöjats att hon låtit det offentliga betala privata semesterkostnader för familjen.
"Hon har uppenbart gjort fel, men omedelbart insett sitt misstag och rättat till det", resonerade KD:s valledare Peter Kullgren i en kommentar till Aftonbladet.
Ekonomiska oriktigheter kan naturligtvis påverka politikers trovärdighet även när de inte tangerar det brottsligas gräns. Men så länge det handlar om pengar kan fel ofta rättas till. Allvarligare är det när partiföreträdare uttrycker otäcka åsikter.
SVT uppmärksammade nyligen att SD-politikern Kurt Olsson i en paneldebatt sagt att det inte finns några flyktingar som flyr från kriget i Syrien. Han sade sig överhuvudtaget tvivla på kriget i Syrien och menade att nyhetsbilderna kunde vara "tre-fyra år gamla".
Ett annat anmärkningsvärt exempel var när Moderaternas bråkstake Hanif Bali lade ut ett bildmontage på Instagram där han poserar tungt beväpnad och enligt texten är i "krig med DN". Det kan ha varit ett ovanligt uselt försök till satir, men det är lätt att hålla sig för skratt i en tid då extremister bokstavligen vill tysta redaktioner med vapen och USA:s president pekar ut oberoende medier som folkets fiende.
På torsdagen avslöjade Expressen att Malmöpolitikern Muhammed Khorshid (L) kallat judar och armenier för "orena oäktingar" i ett inlägg på Facebook. Liberalerna beslöt omedelbart att stänga av honom från samtliga uppdrag, vilket knappast var något svårmotiverat beslut.
Visst omfattas även politiker av yttrandefriheten, men de kan inte med trovärdighet i behåll kandidera för partier som de uppenbart inte delar värdegrund med.
Politiken är en förtroendebransch och väljarna har rätt att veta vilka personerna är som ber om förtroende. Därför är det både rimligt och viktigt att kandidaterna granskas särskilt hårt sista veckorna inför ett val.
Gå till toppen