Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

SM-skrällen hoppas på en önskerepris

Annika Jönsson var den stora SM-skrällen på Heden och nu siktar stavhoppstjejen från Gantofta på en ny medalj. "Det blir tufft, men chansen finns".

Annika Jönsson gjorde sitt livs tävling när hon hoppade 4,13 och knep SM-silvret på Heden, förra sommaren. Nu upprepar IFK-tjejen gärna den bedriften...
Annika Jönsson njuter fortfarande när vi pratar om fjolårets SM-skräll på Heden. Nu är det dags för årets mästerskap, IFK Helsingborgs 22-åriga stavhoppstjej känner sig bättre än förra säsongen – men någon ny medalj vågar hon inte utlova.
– Under de allra bästa är vi många som ligger på ungefär samma nivå, så det blir väldigt tufft. Jag kan hoppa bra, men ändå kanske bara komma tia. Så jämnt är det, funderar IFK-aren inför tävlingarna på Ekängens IP i Eskilstuna.
De svenska EM-hopparna Angelica Bengtsson, 4,73, och Lisa Gunnarsson, 4,60, står i en klass för sig och nu finns dessutom Michaela Meijer med i startlista, efter sin skada. Där har ni en högst troligt medaljtrio, men stavhopp är en gren där det mesta kan hända. Ifjol dök Gunnarsson, som numera bor i USA, aldrig upp och Bengtsson blev skadad under uppvärmningen.
Det öppnade för alla de andra och Annika Jönsson tog verkligen chansen. Hennes 4,13 var personligt rekord flera gånger om, det gav ett högst sensationellt SM-silver och en lika oväntad debut i Finnkampen.
– Det var fantastiskt roligt att få hoppa i landslaget och det är klart att jag vill vara med om det igen. Men jag är medveten om att jag måste få till en ny fullträff.
Inför SM ligger årsbästat på 3,91, som gav JSM-silver, och det lär krävas hopp en bra bit över fyra meter för att komma upp på prispallen.
"Inte alls omöjligt", hävdar Annika bestämt, samtidigt som hon konstaterar att den fina sommaren inneburit maximala träningsmöjligheter.
– Jag hoppar högre på träningarna och jag har förbättrat min lägstanivå rejält. Det är mest smådetaljer som fattats, för att det ska lossna, men siktet har hela tiden varit inställt på SM och formen känns hur bra som helst.
Nu är Annika Jönsson inte ensam IFK-hoppare i Eskilstuna. Som vanligt finns också de två yngre systrarna med – Linnea, född 1999, och Gabriella, två år yngre – och tittar vi bara i statistiken är Linnea Jönsson, Sverigesjua på 4,05, det största hoppet den här gången.
– Hon har varit vassast av oss, den här sommaren, det är helt klart. Och Linnea kan hoppas mycket högre. Men det kan jag och Gabriella också, kommenterar storasyster Annika och vi inser att hon inte ger ifrån sig titeln "Bäst i familjen Jönsson" utan kamp.
16 tjejer är anmälda, så den här gången avgörs stavhoppet i samma grupp – ifjol hoppade IFK-trion i en B-pool – och den startar kl. 12.40 på lördag.
Bland övriga IFK-are är naturligtvis Marcus Tornée en hyperintressant start. Han kände sig visserligen lite hängig och nöjde sig med att springa stafetten vid NM för ett par veckor sedan, men efter alla skadeproblem har formkurvan pekat stadigt uppåt hela sommaren.

Här är de NV-skånska hoppen

SM avgörs i Eskilstuna, 24-26 augusti, och här är IFK Helsingborgs anmälningar:
Marcus Tornée, 100/200 meter
Omar Chaaban, 100/200 meter
Joel Bengtsson, 110 meter häck
Felix Ericsson, längd
Linnea Tillman, 100/200 meter
Josephine Risberg Thoor, 200/400
Johanna Carlsson, 100 m häck/längd
Annika Jönsson, stavhopp
Linnea Jönsson, stavhopp
Gabriella Jönsson, stavhopp
Dessutom är Ellinor Aurell, Ängelholm, anmäld på 800 och 1 500 meter.
SVT direktsänder från alla tre dagarna:
Fredag: 17.30-20.30, SVT1, SVT2 och SVT24.
Lördag: 12.25-16.30, SVT1.
Söndag: 12.10-16.00, SVT1
Gå till toppen