Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialnämnden kan gå över tio miljoner back

Minskat behov av HVB-platser och platser i särskilt boende skulle ge socialnämnden stora besparingar i år. Men bara äldreomsorgen har genomfört anpassningarna. Nu väntar ett nytt, större underskott.

I höstas fattade socialnämndens beslut om en rad förändringar som skulle få budgeten i balans. Men alla har inte genomförts, och det gör det svårt att veta hur ekonomin ser ut vid årets slut.
– Det är alarmerande. Vi har haft konsulter inne och har fått olika bud, allt från nollresultat till minus 16 miljoner. Det kan inte pendla så mycket, säger kommunstyrelsens arbetsutskott Carina Zachau (M).
I färskt minne finns förra årets obehagliga överraskning, när politikerna först på hösten informerades om ett stort underskott.
– Det kan bli tydligare efter augusti, men vi ser att det finns beslut som inte är verkställda och det innebär att kostnaderna inte försvinner.
Det gäller framför allt anpassningarna på HVB-hemmet Hjelmsjövik. När de flesta av de ensamkommande barn som bodde där tidigare antingen fyllt 18 eller flyttat till annan ort var planen att säga upp en del av personalen och göra om många av platserna till ett enklare stödboende. Men förhandlingen genomfördes först i april och får därför inte effekt förrän i november.
Det tycker Carina Zachau är för långsamt.
– Vi hade förväntat oss en snabbare verkställighet, säger hon.
Socialnämndens ordförande Annika Jönsson (M) tror att underskottet kommer att landa på runt åtta miljoner vid årets slut. Inte heller hon är nöjd.
– Vi levde i tron att det skulle vara färdigt till maj månad. Då får vi veta att det har vi inte gjort. Då blir man väldigt besviken som politiker, säger hon.
En åtgärd som däremot har genomförts är att man velat lägga en avdelning på särskilda boendet Södergården i malpåse, eftersom behovet av platser har minskat. Det har också införts nya, striktare riktlinjer för hemtjänst och särskilt boende.
Nu ska kommunstyrelsen träffa socialnämndens arbetsutskott för att få svar på vad man kan förvänta sig av hösten.
Gå till toppen