Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

89-åring kan få vänta ett år på höftoperation – vårdplatsläget värre än vanligt

I somras fick 89-åriga Ruth Ekdahl äntligen tid på ortopeden i Lund för sin onda höft. Läkaren sade: ”du kommer inte att kunna gå inom ett år”. Men vårdplatsbristen på Skånes universitetssjukhus gör att hon kan få vänta mycket länge på en höftoperation.

Eftersom Ruth Ekdahl också har njursvikt måste hon opereras på ett större sjukhus med tillgång till intensivvård. Där är köerna som längst.
Efter sommaruppehållet för planerade operationer har ortopeden på Sus 180 patienter i kö för knä- och höftoperationer, som kräver inläggning. Vårdplatsbristen har successivt blivit värre, enligt Anna Stefánsdóttir som är sektionschef för ledplastikoperationer på Sus.
– Vi kommer att kunna beta av en del när operationsverksamheten kommer igång i september. Men väntetiden kan bli mer än ett år, säger hon.
– Det är uppenbarligen väldig orättvist att de sjukare patienterna måste vänta längre. Men så är det.
Nyligen ramlade Ruth Ekdahl inne i sin lägenhet och bröt en tå på höger fot, som hon stödde på för att skona den smärtande vänstra höften. Det gör hennes rörlighet ännu mer begränsad än vanligt.
– Jag försöker gå så mycket som möjligt med rollatorn. Men det gör ont, säger Ruth Ekdahl, som inte längre kan gå ut ur sin lägenhet och handla ens tillsammans med hemtjänsten.
– Och jag vågar inte gå ut på balkongen, säger hon och visar på en hög kant vid den öppna balkongdörren.
Ruth Ekdahl kan med möda ta sig runt i lägenheten med sin onda höft och dessutom en bruten tå. ”Sus har inte kunnat ge något besked alls om operationstid, eller möjligheten att opereras någon annanstans” säger hennes dotter Eva Kristensson.Bild: Hussein El-alawi
Hennes dotter Eva Kristensson ringde till ortopeden i mitten av augusti för att höra om det finns någon tidplan.
Men det gick inte att få något besked alls, inte ens något översiktligt som ”under hösten”. Trots att Ruth Ekdahl placerades i operationskön med förtur.
– I alla andra verksamheter har man ju en planering. Om man inte har det så behöver ju vårdgarantin ändras, så att patienten har möjlighet att gå någon annan stans, säger Eva Kristensson.
Ännu så länge återstår tid i vårdgarantin, som säger att en patient har rätt till operation eller behandling inom tre månader. Men när Eva Kristensson har frågat om möjligheterna för hennes mamma att opereras i Halmstad, Göteborg eller kanske Stockholm, så har hon inte heller fått några svar.
Ruth Ekdahl har haft ont i sin vänstra höft länge, men det senaste åren har besvären blivit allt värre. På vårdcentralen fick hon först höra att det bara var normala förslitningar, men vid ett mer akut besök i början av sommaren fick hon remiss till röntgen och tid till ortopeden i Lund.
– Det gick snabbt, på ett par veckor, och en trevlig ortoped, berättar Eva Kristensson.
– Han sade till mamma ”du kommer inte att kunna gå inom ett år - självklart ska du opereras”. Men han var också tydlig med att det var många som också har förtur.
”Jag försöker gå så mycket som möjligt med rollatorn. Men det gör ont” säger Ruth Ekdahl, som inte längre kommer ut ur sin lägenhet.Bild: Hussein El-alawi
Besöket hos ortopeden skedde 3 juli. 89-åringen klarar sig nu hemma med hjälp av anhöriga och har hemtjänst för det allra nödvändigaste som städning och inköp.
– Men de kan ju inte gå omkring med mamma och är här bara korta perioder. Risken nu är att hon faller omkull igen och måste läggas in på sjukhus för det, säger Eva Kristensson.
– Vissa saker i sjukvården funkar jättebra, som mammas behandlingar för njursvikten. Men det krävs att man kommer in i rullorna och det har vi inte gjort med den här höftoperationen, säger hon.
Anna Stefánsdóttir på Sus beklagar att Ruth Ekdahl inte kunnat få något besked om operation, och understryker att patienter ska få information och hjälp med att komma till ett annat sjukhus med kortare väntetid. Det har man rätt till enligt vårdgarantin.
Situationen kompliceras av att äldre multisjuka patienter som riskerar komplikationer bara höftopereras på stora sjukhus. Och i hela landet råder sjuksköterskebrist, som ger vårdplatsbrist.
– De stora universitetssjukhusen är i samma situation som vi, och de som har överkapacitet tar bara emot friskare patienter, säger Anna Stefánsdóttir.
I Skåne utför Helsingborgs lasarett och Hässleholm också höftoperationer på äldre patienter, men de har inte kunnat avlasta Sus. Trelleborgs lasarett utför ledplastik, men inte på de sjukare patienterna, och där klarar man att operera tre fjärdedelar av alla patienter inom vårdgarantins 90 dagar. På Sus ligger den siffran under 30 procent.
Eva Kristensson har själv arbetat med kommunikation. Jakten på besked om mammans operationen har fått henne att kraftigt ifrågasätta sjukvårdens organisation.
– Man möter inte behoven och det är väldigt tungrott. Ska det ta fem år för mamma att få en operation - då är hon 95 år gammal!
Fakta

Det säger vårdgarantin

Om den enhet, där man sökt vård, inte kan erbjuda tid inom vårdgarantins tidsgräns ska man informeras om detta och erbjudas vård hos annan vårdgivare.

Det kan vara inom det egna landstinget eller hos annat landsting/region. Detta ska ske utan merkostnad för patienten.

(Källa: Väntetider i vården, SKL)

Gå till toppen