Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De ställer politikerna mot väggen i HD:s stora valdebatt

På tisdag kväll frågar HD ut Helsingborgs politiker i en stor valdebatt – öppen för alla. Reportrarna Emma Johansson och Torbjörn Svensson har förberett sig genom att plöja valprogram och fila på tuffa frågor.
– Vi vill visa vad som skiljer partierna åt, säger Torbjörn Svensson.

Debatten hålls på Hotel Radisson Blu Metropol, och sänds live på hd.se. Start klockan 18.00 på tisdag.Bild: Björn Lilja
Det är tredje gången i rad som HD håller en debatt inför valet. Varför?
– Det vore väl rackarns om inte HD gjorde detta som är det ledande nyhetsmediet på orten, säger Torbjörn Svensson.
– HD satsar mycket på valbevakningen och har skrivit massor av artiklar under våren och sommaren. Det här blir lite av finalen. Den oberoende journalistiken är en jätteviktig del av valrörelsen och vi vill ge alla helsingborgare informationen de behöver för att rösta, säger Emma Johansson.
Vad kan åhörarna förvänta sig?
– Detta är ett av få tillfällen där alla åtta partierna i fullmäktige är samlade på ett ställe för att svara på frågor. Det blir en debatt om de hetaste lokala ämnena, både enligt den opinionsundersökning som HD har gjort bland helsingborgarna och enligt partierna själva. Vi kommer att ta upp bland annat garaget i Landborgen, äldreomsorgen och kriminaliteten och tryggheten i stan, säger Torbjörn Svensson.
I vilken fråga tror ni att det kommer att hetta till som mest?
– Målet är att få fram skillnaderna mellan partierna i alla frågor, men kanske ökar decibelen mest i lokalen när vi kommer in på tryggheten, säger Torbjörn Svensson.
Hur har ni förberett er?
– Vi läser och läser och läser. Vi tittar i partiprogram och kollar i backspegeln vad politikerna har sagt och gjort tidigare. Och så filar vi på frågor förstås, säger Emma Johansson.
Vad tror ni blir svårast för er som utfrågare?
– Det är nog tiden. En debatt kan inte vara hur lång som helst, samtidigt som det finns många spännande ämnen och åtta partier som ska komma till tals, säger Emma Johansson.
Och vad blir svårast för politikerna?
– Förhoppningsvis våra frågor, säger Torbjörn Svensson.
I förra valdebatten, för fyra år sedan, ramlade du Torbjörn ner från scenen. Kan man förvänta sig någon rejäl överraskning även den här gången?
– Vi får väl se. Men Tivolis scen var väldigt hög, den här scenen är bara 40 centimeter och det tackar jag för!
Emma Johansson leder Helsingborgs Dagblads – och numera även Sydsvenskans – grävnav för undersökande journalistik. Torbjörn Svensson är Helsingborgs kanske främste expert på stadens politik och har i decennier varit huvudansvarig för HD:s politiska bevakning.Bild: Björn Lilja
Debatten hålls på andra våningen i Hotel Radisson Blu Metropol, på Carl Krooks gata 16, och börjar klockan 18. Den är gratis och öppen för alla – först till kvarn gäller.
Den som inte kan vara på plats kan se debatten live eller i efterhand på hd.se.
Gå till toppen