Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgares filmhyllning till Emerich Roth får nypremiär på Filmstaden

Filmen om Förintelseöverlevaren Emerich Roth visas på hans 94-årsdag.

Ingrid Ohlsson och Förintelseöverlevaren Emerich Roth.Bild: Anders Nordgren
I över 20 års tid har Emerich Roth - mannen som överlevde fem koncentrationsläger – föreläst i skolor om sitt liv på temat "Vägen ur hatet".
När Ingrid Ohlsson från Helsingborg hörde talas om en av de sista överlevarna från Förintelsen bestämde hon sig snabbt för en sak.
– Jag måste få träffa honom.
Deras bekantskap utmynnade i en dokumentärfilm om Emerich Roths liv – "Emerich – Vägen, Valet & Kärleken”.
Filmen spelades till största delen in under de tre dagar i december 2015 då Emerich Roth föreläste i Ängelholm. Drygt 1 250 barn, ungdomar och vuxna kom för att lyssna på hans historia.
Jörgen Nilsson och Ingrid Ohlsson under inspelningen i Ängelholm tillsammans med Emerich Roth.Bild: Mats Roslund
Läs också Filmen om Emerich Roth ska visa vägen från hatet
Vid premiären 2017 var filmen en timme och 15 minuter lång. För att bättre passa in hos målgruppen ungdomar och unga vuxna klipptes den ner till 50 minuter.
Nu är det dags för nypremiär. På tisdag den 28 augusti – samma dag som Emerich Roth fyller 94 år – visas filmen på Filmstaden i Helsingborg.
– Vi har lagt ner mycket tid på att klippa ner den och lägga till fler bilder för att höja tempot. Det blev jättebra. Jag tycker att vi lyckas förmedla en känsla för Emerichs närvaro fastän han inte är fysiskt närvarande. Filmen ger hopp om att det går att bidra till en bättre värld, säger producenten Ingrid Olsson och tillägger:
– Jag hade aldrig kunnat göra filmen utan Anders Nordgren som har filmat redigerat.
Rolf Hamark som arbetar med skolfilm i Helsingborg och författaren Stefan Einhorn har också hjälpt till under redigeringsarbetet.
Som en hyllning till Emerich Roth bjuder produktionsteamet på tisdagens filmvisning.
– Vi är stolta över filmen och det är oerhört viktigt att historien får leva vidare genom hans berättelser den dag Emerich inte längre finns med oss, säger Ingrid Ohlsson.
Fakta

"Emerich – Vägen, Valet & Kärleken”

Dokumentärfilm om Emerich Roth – en av de sista överlevarna från Förintelsen.

Producent: Ingrid Ohlsson. Film och redigering: Anders Nordgren.

Visas gratis på SF Bio i Helsingborg tisdagen den 28 augusti klockan 18. Biljett fås genom anmälan via e-post till emerichfilm@gmail.com.

Gå till toppen