Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnornas Landskrona får egen karta

Snart ska kvinnornas Landskrona bli synligare. Det arbetar ett studieförbund på, med hjälp av flitiga invånare och kommunen.

Camilla Bergvall följer kvinnors spår i Landskrona.Bild: Caroline Wickmark
– Vi vill lyfta fram en annan del av Landskronas historia, säger Camilla Bergvall, som leder projektet Kvinnokarta i både Helsingborg och Landskrona.
Sin bas har hon på Medborgarskolan Syd.
– Hela våren har det pågått en studiecirkel i Landskrona. Deltagarna är ett tiotal engagerade Landskronabor som visste mycket om några kvinnor de ville lyfta fram och några som de inte kände till innan, säger Camilla Bergvall.
Men kartan sprids inte än.
– Vi börjar med stadsvandringar med guide utifrån den här kartan. Starten är alltid vid Landskrona museum.
Först på sikt blir kartan tillgänglig för vem som helst, i digital eller tryckt form. Just nu har den ingen färdig grafisk form.
– Det är en vanlig karta med lite markeringar på, än så länge.
Vad har ni hittat?
– Det blev tio kvinnor i första omgången. Några av namnen känner man igen, men man vet kanske inte vad personen gjorde. Några kan nog vara helt nya bekantskaper.
11 september hålls en föreläsning om Nell Walden på biblioteket. Då är också en tidtabell för stadsvandringarna klar. Det är gratis att följa med, men man måste anmäla sig, för att grupperna ska bli lagom stora.
En månad senare, under kulturnatten den 12 oktober, blir det föreläsning om Amanda Maier, den första kvinnliga musikdirektören i Sverige.
Camilla Bergvall ser många möjligheter till samarbete med olika delar av kommunen. Redan hålls föreläsningarna på biblioteket.
– Arbetet började i januari. Vi håller på så länge vi bara kan. Just nu har vi projektstöd under ett år, men vi hoppas att det ska finnas fortsatt intresse för att gräva i arkiven, säger Camilla Bergvall.
Projektet får också ekonomiskt stöd av kulturnämnden.
Fakta

Känner du de första tio?

1. Nell Walden

2. Siw Malmkvist

3. Anna Almqvist

4. Amanda Maier-Röntgen

5. Brita Brock

6. Selma Lagerlöf (och hennes väninnor Elsie och Anna)

7. Aina Berggren

8. Dagmar Munk av Rosenschöld

9. Hilda ”Änglamakerskan” Nilsson

10. Anna Larsdotter Rothoff

Gå till toppen