Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nästan hundra startade i Torekov Swimrun

47 tvåmannalag var anmälda till det allra första Torekov Swimrun. Efter cirka 4,5 timmar hade alla klarat att springa och simma den 23 kilometer långa tävlingssträckan.

Det är lite nervöst på stranden vid hotell Riviera på lördagsmorgonen. De närmare 100 deltagarna, som alla ingår i tvåmannalag, gör sig redo inför starten av Torekov Swimrun. Under några timmar ska de ta sig 23 kilometer uppdelat på 18 delsträckor längs kusten mellan Båstad och Torekov. Mest genom att springa i terrängen, men också genom att simma totalt 4,4 kilometer.
Första löpsträckan i Torekov Swimrun gick från stranden vid Riviera till Båstad hamn. Här ska deltagarna snart ned i vattnet första gången.Bild: Sven-Erik Svensson
– Ja, det blir nog en lång dag, säger Tony Johansson från Varberg.
Han står och smörjer in ansikte och armar med en särskild salva som ska stoppa brännmaneter. Maneter har han och lagkompisen Jonatan Bengtsson haft dåliga erfarenheter av när de har tränat simning.
Tony Johansson förbereder sig inför starten genom att smörja in sig med salva mot brännmaneter.Bild: Sven-Erik Svensson
– Även om man har dräkt, så kan brännmaneterna komma åt i ansiktet och på armarna.
Det är Jonatan Bengtsson som har sett till att de är här. Hans anmälan till Torekov swimrun kom som ett svar på Tony Johanssons anmälan av dem till Helsingborg maraton. Då gick det bra, men de är också erfarna löpare. Simningen är värre.
– Jag har försökt lära mig simma och det går väl sådär. Men i dag blir det i alla fall swimrun-premiär, säger Tony Johansson.
För Tanja Dahlqvist från Ängelholm är det tvärtom. Hon är gammal simmare så det är löpningen som är nytt. Men det har gått bra och hittills har hon klarat av två swimruntävlingar. Torekovloppet blir hennes tredje.
– Om det är roligast att simma eller springa? Jag svarar att springa. Men det är nog för att jag har simmat så mycket förr.
Ängelholmarna Tanja Dahlqvist och Christian Segerfalk är träningskompisar men tävlade för första gången ihop i Torekov Swimrun.Bild: Sven-Erik Svensson
Tanja Dahlqvist bildar ett mixed-lag tillsamman med Christian Segerfalk. De är båda med i Bjäre Triathlon och har tränat en hel del ihop i Ängelholm, men aldrig tävlat. Skador satte stopp för deras vanliga tävlingspartners, så nu satsar de tillsammans mot Torekov.
– Svårast idag tror jag blir hur man ska upp och ned i vattnet, eftersom vi inte varit i den här terrängen förut. Det kan vara stenigt och besvärligt. Man vill vara snabb men måste samtidigt vara försiktig. Det är lätt att skada sig. Sedan är det alltid svårt att navigera rätt i vattnet. Det är lurigt ibland när man ligger och simmar. Man måste ha koll på riktningen och det är något som man behöver öva på, säger Christian Segerfalk.
Ibland kan det vara svårt att hålla riktningen när man simmar ute till havs. En följebåt höll styr på deltagarna i Torekov Swimrun.Bild: Sven-Erik Svensson
Han och Tanja Dahlqvist hjälps åt att få utrustningen på plats. Det är mycket att tänka på, från topp till tå. Christian vill undvika vatten i öronen och sätter i pluggar. De har speciella knästrumpor med flytfunktion som hjälper till att hålla benen uppe i simningen som sker med skorna på.
För att kunna få i sig dryck även mellan de tre stationerna har Christian Segerfalk en påse med munstycke under simdräkten. Men de har inte, till skillnad från en hel del andra lag, en lina mellan sig.
– Vi har inte tränat med lina, så vi avstår från det. Men det kan vara bra om den ena är bra på simningen och kan ge den andra lite draghjälp, så kan det vara tvärtom vid löpningen.
Deltagarna fick vada en bit innan det gick att börja simma den första sträckan vid Båstads hamn.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är första gången som Torekov swimrun genomförs. Nu blir det samma helg som Torekov Open water, simningen till Hallands Väderö, som går på söndagen. Men det har sin förklaring.
– Han som kläckte idén om Torekov swimrun, Mårten Björnsson, omkom tragiskt tidigare i år. Men vi ville genomföra detta och tänkte först ha loppet i början av sommaren. Men det blev svårt, bland annat för att fågellivet kunde störas. Mitt i sommaren när här är så mycket turister gick inte, så det fick bli en rejäl tävlingshelg nu i slutet av augusti istället, säger Emma Jönsson från arrangerande IS Göta.
Vid 15.30-tiden kom den sista tävlande till Torekov och från målområdet kunde Emma Jönsson rapportera om en lyckad tävling utan missöden.
– Alla har hittat vägen och ingen har skadat sig. Så vi är supernöjda, säger hon.
På hemsidan torekovswimrun.se finns en länk till resultaten.
Första upplagan av Torekov Swimrun avgjordes på lördagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen