Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snabbt men personligt när Sofia Albertina ordnade drop in-vigsel

Efter fem år gjorde Gilma Nilsson och Magnus Cervin slag i saken. De var ett av ett tiotal par som vigdes när Sofia Albertina kyrka på lördagseftermiddagen ordnade drop in-vigslar.

Gilma Nilsson i mitten och Magnus Cervin till höger om henne gifte sig under drop in-vigslarna i Sofia Albertina. I kyrkan fanns deras barn med. På bilden: Smilla Lindell, Johan Bergström och Carolin Bergström.Bild: Joakim Andersson Lee
Klockorna i Sofia Albertina ringer. På kyrktrappan står Gilma Nilsson och Magnus Cervin med en kölapp som det står nummer tre på. De ska gifta sig och nu väntar de och deras barn på att det ska bli deras tur.
– Vi har pratat om det här länge. Vi har varit ett par i fem år och började nog prata om att gifta oss efter två månader. Men det är svårt att få ihop ett större bröllop när familj och vänner bor utspridda. Så nu blir det bara vi och barnen, säger Gilma Nilsson.
Under lördagseftermiddagen anordnade kyrkan i Landskrona drop-in bröllop.
– Vi läste om det och tänkte att vi skulle slå till. Fördelen är att det är enkelt och okomplicerat, säger Magnus Cervin som konstaterar att han inte är nervös.
– Men det är jag, säger Gilma Nilsson och skrattar.
Hindersbeviset från Skatteverket hann bli klart.
– Det fick vi tidigare i veckan. Det gick fort att ordna, säger Gilma Nilsson.
Två präster turades om att viga paren som tagit sig till Sofia Albertina, för att hinna med så många som möjligt. Trots att det var bröllop på löpande band så talade prästerna enskilt med varje par före vigslarna.
– Jag brukar alltid fråga hur man träffades och hur länge de varit ett par. Inte bara för att jag är nyfiken. Som präst vill man gärna ha en känsla för vilka de är och var i livet de befinner sig, säger prästen Boris G Köhler och fortsätter.
– Och så frågar jag så klart varför det valt att gifta sig just idag. Har de pratat om det länge, eller är det något man precis bestämt.
Paren fick ha önskemål om både musik och prästens tal. Så det var en del att tänka på för kantorn Håkan Falk och prästen Boris G Köhler.Bild: Joakim Andersson Lee
En annan som pratade med paren var kantorn Håkan Falk. För precis som vid vanliga bröllop hade paren möjlighet att välja musik.
– Men det är ju snabba puckar idag och mycket information för paren att ta till sig så vi har tagit fram en liten lista på psalmer och melodier för att hjälpa dem på vägen, säger han.
Under eftermiddagen hann det bli både Wagner och Beatles.
”Vi är här för att be om guds välsignelse över er och för att dela er glädje”. Boris G Köhler, vigde Gilma Nilsson och Magnus Cervin.Bild: Joakim Andersson Lee
Och efter vigseln blev det en puss.Bild: Joakim Andersson Lee
Gilma Nilsson och Magnus Cervin hade också önskemål om vigseln.
– Vi ville ha barnen med framme vid prästen, säger Gilma Nilsson.
Och precis så blev det. Dottern Smilla fick läsa ett stycke ur korinthierbreven.
– Jag är mycket nöjd och rörd, sa Gilma Nilsson efter vigseln, när hon torkade glädjetårarna.
Magnus Cervin och Gilma Nilsson skålade i cider efter att vigseln var avklarad.Bild: Joakim Andersson Lee
Kyrkan bjöd på cupcakes och cider efter vigselceremonin.Bild: Joakim Andersson Lee
Gå till toppen