Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofiero stoppade Jordens Vänner

Nytt tillstånd förbjuder föreningar och partier utanför slottsparkens entré. Trädgårdsfestens besökare på förra årets trädgårdsfest klagade över politisk propaganda.

Föreningen Jordens Vänner Helsingborg har tryckt upp en tidning som heter Stoppa Landborgsgaraget. Tidningen delas ut på allmän plats till de som vill ha den. För att nå många personer på kort tid cyklade Stig Broqvist från föreningen till Sofiero i fredags. Han tänkte dela ut tidningen till besökare som var där för Den stora trädgårdsfesten.
Stig Broqvist från Jordens Vänner.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi hann inte ens packa upp några tidningar innan det kom personal från Sofiero och sade att vi inte fick vara där. Jag ifrågasatte det eftersom vi var på andra sidan gatan från entrén, på allmän plats. Vi stod inte i vägen och hindrade någon eller så. Det kom en från Sofiero och visade en karta på deras polistillstånd. Jag ville läsa texten till beslutet men fick inte för det började regna. Efter en stunds diskussion cyklade vi därifrån. Men det känns mycket besynnerligt och helt odemokratiskt, säger Stig Broqvist.
Han tillägger att Jordens Vänner var på plats utanför Sofiero i samband med förra årets trädgårdsfest. Då samlade man in namn till protestlistor mot Landborgsgaraget utan att någon stoppade föreningen.
Men enligt Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero, har man i år ett tillstånd från polisen som gör att en del av området utanför slottets grindar i år räknas in i området för Trädgårdsfesten.
– Vi vill inte att politiska partier och andra delar ut material till våra besökare precis utanför entrén.
– Bakgrunden är att vi fick synpunkter från flera besökare i fjol om att de inte vill mötas av politisk propaganda när de skulle på trädgårdsfest.
Annika Malmgren säger att deras tillstånd gäller även parkeringarna. Men att man där ser mellan fingrarna.
– Vill man dela ut material på parkeringen så har vi sagt att det är ok.
Finns det risk för godtycklighet?
– Nej, samma regler gäller för alla. Det handlar inte bara om Jordens Vänner och Stig Broqvist. Absolut inte. Centerpartiet var också där för att dela ut material under dagen och de fick samma besked.
Trots att det kanske skulle gå för sig att dela ut föreningens tidning på Sofieros parkeringsplatser, tänker Jordens Vänner inte åka dit igen.
– Nej, vi fick höra att det var förbjudet också på parkeringarna. Under lördagen har vi varit på Väla utanför entréerna och delat ut tidningen utan att det har varit några problem. På söndagen tänker vi sprida ut oss och stå utanför olika butiker som har öppet. Jag tycker att det är besynnerligt att något eventuellt bråk vid Sofiero förra året ger anledning att förbjuda flygbladsutdelning på allmän plats. Men vi kommer fortsätta att sprida vårt budskap fram till valet, säger Stig Broqvist.
Gå till toppen