Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

19-åring döms till fängelse för vapenbrott

En väska med avsågat gevär och rånarluvor hittades på en cykelväg i Kristianstad. Nu döms en ung Landskronabo till fängelse för grovt vapenbrott.

Det avsågade geväret som hittades i en väska på cykelvägen.Bild: Polisen
Det var den 9 april som en polis hittade en väska som någon slängt i från sig på en cykelväg i Kristianstad. I väskan fanns bland annat ett avsågat gevär med tillhörande skarp ammunition och ett par rånarluvor.
Strax innan hade polismannen sett en person vid väskan. Han misstänkte därför att det handlade om förberedelse till grovt rån och kallade på förstärkning.
En hundförare kom till platsen och fick snart upp spåret efter en ung man som låg och gömde sig i gräset närheten. Det var den 19-årige Landskronabon som inte kunde förklara hur han hade kommit dit. Han var då drogpåverkad och förklarade senare att han hade grillat tillsammans med vänner samma dag och då använt narkotika.
Han förnekade först all kännedom om väskan men när analysresultat sedermera visade att hans dna fanns på väskan, förklarade han det med att han kan ha rört vid väskan då han var påverkad.
Han anhölls i samband med vapenfyndet och har sedan dess suttit häktad, misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen har hela tiden nekat till all kännedom om vapnet. Enligt honom tillhörde väskan och dess innehåll namngiven vän, men 19-åringen kunde inte berätta var vännen bor, lika lite som han kunde berätta något om dem som han skulle ha grillat med.
Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till vapnet men Kristianstad tingsrätt anser ändå att han är skyldig eftersom ingen annan privatperson uppehöll sig i området där väskan hittades. Dessutom anser domstolen att 19-åringens uppgifter om väskans innehåll och dess påstådda ägare framstår som osannolika.
Mannen döms till fängelse i ett år och fyra månader.
Gå till toppen