Annons

Annons

Annons

krönikaVal 2018

Jonas Kanje
Du har ansvaret för demokratin i Sverige. Läs på!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Du har två veckor på dig. Har du inte börjat är det hög tid.

Och det gäller alla.

Läs på, informera dig, känn efter, diskutera. Se till att fatta ditt allra bästa beslut.

Den 9 september är det val och är det någon enda gång som du ska engagera dig i samhället så är det just nu.

Vi lever i ett av världens mest välfungerande länder. Ändå är det så lätt att hitta saker att oroa sig för.

Ta Demokratiindex till exempel. Det är en internationell mätning som The Economist publicerat sedan 2006. I korthet visar den att demokratin i världen är under press. Enligt resultaten existerar det blott 19 riktiga demokratier i världen och bara hälften av jordens befolkning bor i vad som skulle kunna betraktas som en demokrati.

Annons

Annons

Det mest alarmerande är att utvecklingen går åt fel håll. Inte minst i Europa. Polen och Ungern är avskräckande exempel på länder där demokratiska principer och institutioner attackeras. Det går en stark, farligt populistisk, högervåg genom världspolitiken. Och vad vaccinerar egentligen oss från den?

Sverige är trea på The Economists världsranking, men det går fort att nedmontera demokratin om vi inte sköter våra kort rätt.

I en intervju i HD för ett par veckor sedan sa professor Per Ödling att vi har max två mandatperioder på oss att öka svenskarnas förtroende för demokratin. Misslyckas vi så kommer vårt demokratiska samhälle att börja erodera.

Det är inte ens tio år bort. En hisnande tanke.

Per Ödling betonar framtidstro och okunskap som avgörande faktorer. Bristande framtidstro är dåligt för demokratin och kunskapsnivån påverkar framtidstron.

I slutändan går saken alltså att påverka – det är du och jag som är demokratins garanter. Tar vi vårt ansvar så finns alla möjligheter att vi och våra barn och barnbarn får fortsätta leva i ett av världens bästa länder.

Min fråga till dig blir då: hur har du tänkt förbereda dig inför valet?

Helsingborgs Dagblad har vi redan publicerat hundratals artiklar om partiernas åsikter, om samhällets utmaningar, om skolan, vården, brott och straff, integration, försvar. Det kommer mera!

Annons

Du kan också gå direkt till partiernas hemsidor eller skrifter för att jämföra dina egna uppfattningar med dem. Du kan diskutera med dina vänner och arbetskamrater, lyssna och titta på tv, radio, poddar.

Annons

Allt finns framför näsan på dig, men var noggrann med källkritiken. Du måste göra ditt yttersta för att sortera bort illvillig propaganda och desinformation, inta en aktivt kritisk hållning till det som hamnar i dina sociala flöden.

Valet är grunden för hela demokratin. Jag förväntar mig att du tar det på allvar.

PS. På måndag leder jag ett samtal om demokrati på Dunkers klockan 17.30. Per Ödling och Nina Wormbs medverkar. Välkommen dit. DS

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan