Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Inbrottsjakt slutade med stort narkotikafynd

När polisen letade efter tjuvar efter ett anmält inbrott i Helsingborg slutade det med att man gjorde ett stort fynd av narkotikaklassade, och livsfarliga fentanyltabletter.

Det var i mitten av februari som en man anmälde att det hade varit inbrott i hans lägenhet på Eneborg. Från lägenheten hade vapen, ammunition och elektronik försvunnit.
Bland annat hade en surfplatta stulits. Genom att använda en inbyggd spårningsfunktion kunde polisen ta reda på att den fanns i ett område i Örkelljunga. På platsen ledde iakttagelser till att poliserna kom att intressera sig för några personer i en lägenhet.
När polisen gjorde husrannsakan i lägenheten i Örkelljunga hittade de föremål som anmälts stulna av lägenhetsinnehavaren i Helsingborg. Men polisen hittade också närmare 3000 tabletter av det narkotikaklassade preparatet cyklopropylfentanyl.
I februari gick polisen ut nationellt med en specifik varning till missbrukare om att tabletter som innehåller preparatet är livsfarliga att använda.
Månaderna innan fyndet i Örkelljunga hade cyklopropylfentanyl orsakat ett stort antal dödsfall i landet. Tabletterna som då fanns på marknaden var stansade så att de såg ut som de receptbelagda läkemedlen Xanax och Oxycontin.
Tabletterna som hittades i Örkelljunga var stansade på det sättet.
Läs mer: Efter 370 dödsfall i Sverige – fentanylepidemin har tagit paus
Fyra personer, tre män och en kvinna, har varit misstänkta för inblandning i hanteringen av de narkotikaklassade tabletterna. Två män fanns i lägenheten när de hittades. De berättade i sin tur om att kvinnan kommit förbi under kvällen med en mystisk man som ville förvara något. Genom underrättelsearbete ledde spåren till en 46-årig man. När den låda som tabletterna förvarats i undersöktes hittades fingeravtryck som matchade hans fingrar.
I slutet av juli åtalades 46-åringen och de andra misstänka.
Stora delar av åtalet, som bland annat gällde inbrottet i Helsingborg, föll dock ihop när 46-åringen hävdade att han och de andra varit i maskopi med lägenhetsinnehavaren i Helsingborg i syfte att genomföra ett försäkringsbedrägeri. De två är bekanta sedan tidigare, lägenhetsinnehavaren har dock tillbakavisat påståendet.
Men fingeravtrycken på lådan med fentanyltabletterna gör att tingsrätten i sin dom gör bedömningen att det är bevisat att 46-åringen hanterat tabletterna. Själv medgav han att han hanterat dem, men hävdade att det skedde redan hösten 2017, före det att cyklopropylfentanyl narkotikaklassades.
Under rättegången berättade 46-åringen att han fått råd från en bekant om att göra sig av med tabletterna inför narkotikaklassningen.
Den bekante är inte vem som helst i sammanhanget. Det rör sig om en 39-åring från Helsingborg som specialiserat sig på att sälja imitationer av bensodiazepiner, som är receptbelagda lugnande medel på sajten The Benzoo. Han har också kopplats till en ”pillerfabrik” som polisens nationella operativa avdelning avslöjade i Klippan sommaren 2016. 39-åringen dömdes i våras till tre års fängelse för hantering av narkotikaklassade preparat i en härva som också omfattade fentanylsajten The Smack.
Läs mer: Dödsdrogerna: Man från Helsingborg tjänade miljoner på lagligt knark
Tingsrätten köper inte 46-åringens påstående om att han enbart hanterat tabletterna innan preparatet narkotikaklassades. De gör bedömningen att det är en efterhandskonstruktion som kom till först under rättegången.
Han döms för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och sex månader. De övriga tre åtalade frias från misstankarna om grovt narkotikabrott, men döms i några fall för annan brottslighet.
Gå till toppen